Aktier

Markedsoversigt: Aktierne vendte ned og renterne steg efter ECB-møde

Der var gang i salget af værdipapirer fredag efter torsdagens skuffende møde i Den Europæiske Centralbank, ECB, set med investorøjne.

På det danske aktiemarked var det fredag Novo Nordisk og Lundbeck, der var med til at presse markedet i minus, og Cap-indekset lukkede 1,5 pct. lavere i 1020,25 på ugens sidste handelsdag. Det er blandt andet frygt for en stramning af pengepolitikken i USA det holdt investorerne på måtten, lyder det fra Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør for aktier i Sydbank.

- Der er et medlem af den amerikanske centralbank, som har talt for en snarlig renteforhøjelse, og det har presset aktierne i både Europa og USA, siger han.

I bunden af C20 Cap-indekset sluttede Lundbeck, der torsdag fik afvist en appelsag hos EU-Domstolen. Selskabet blev i 2013 dømt for at have betalt kopiproducenter for at forsinke lanceringen af produkter, men dommen og bøden på 700 mio. kr. blev stadfæstet.

- Det kan være efterveer fra dommen - men samtidig er der også en del usikkerhed omkring medicinalsektoren i øjeblikket. Der er blandt andet en frygt for, at Hillary Clinton vil forsøge at sænke priserne på medicin, hvis hun bliver valgt som præsident, siger Ole Kjær Jensen.

Lundbeck-aktien faldt 3,9 pct. til 258,60 kr. og endte nederst i C20. I bunden sluttede også Novo Nordisk med et dyk på 2,2 pct. til 296,10 kr., efter JPMorgan ifølge Bloomberg sænkede anbefalingen til "neutral" fra "overvægt", og kursmålet blev i samme ombæring skåret til 305 kr. fra 450 kr.

I den anden ende af indekset var A.P. Møller-Mærsk alene om at slutte i plus efter en mindre stigning i raterne på containerfragt i den forgangne uge. Derudover løftede ABG Sundal Collier kursmålet for aktien til 12.200 kr. fra 10.500 kr. Mærsks B-aktie steg med 1 pct. til 10.250 kr. og sluttede i toppen af C20.

På obligationsmarkedet steg renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation med 5 basispoint til 0,04 pct. efter et hop på 4 basispoint torsdag. I Tyskland krøb renten den tiårige obligation for første gang i plus siden juni.

- Grundlæggende var der mange investorer, der havde forventet, at ECB ville justere sin pengepolitik. De fleste havde nok sat næsen op efter en indikation af, at centralbanken ville forlænge sit nuværende opkøbsprogram, siger Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank.

Det nuværende opkøbsprogram udløber i marts 2017. ECB køber hver måned obligationer for 80 mia. euro, og med kun omkring et halvt år til deadline havde mange forventet, at centralbanken allerede torsdag ville sætte yderligere ind for at sætte gang i den europæiske økonomi.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.