Aktier

Aktier/middag: Defensive aktier som Novo og Chr. Hansen dæmper nedtur

Novo Nordisk, Chr. Hansen, Coloplast og Carlsberg er med til at dæmpe faldet i det danske eliteindeks mandag middag. Mens aktiemarkederne i Europa dykker med op til 1,8 pct., så falder det danske C20 Cap-indeks "kun" med 0,8 pct. til 1021,8.

- Det er de defensive aktier, der klarer det lidt bedre end aktierne generelt. Og dem er der en del af i det danske indeks. Novo holder lidt skansen, og da den fylder relativt meget i indekset, mindsker det faldet, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank.

Novo faldt en del i sidste uge, blandt andet efter at det kom frem, at en af de største private sygekasser i USA, UnitedHealth Group, valgte at ekskludere indkøb af Novo Nordisks langtidsvirkende insulin Levemir. Samtidig fravalgte sygekassen dog også indkøb af franske Sanofis langtidsvirkende insuliner, Toujeo og Lantus, og vil i stedet satse på Eli Lillys insulin Basaglar, som er en direkte efterligning af verdens bedst sælgende insulin, Lantus, fra Sanofi. Basaglar er med til at presse prisen på insulinmarkedet i USA.

- Det er det amerikanske marked for insulin, der lige nu peger negativt ind i 2017. Det er det tema, der præger Novo Nordisk - og for at bryde den trend, skal der komme nyt eksempelvis i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal, vurderer Martin Munk over for Ritzau Finans.

Novo Nordisk falder mandag middag med 0,2 pct. til 296,20 kr.

ET PAR AKTIER I PLUS

Mens indekset er præget af faldende aktiekurser, så flyder Chr. Hansen og GN Store Nord ovenpå med plusser på 0,1 pct. til henholdsvis 395 kr. og 150,80 kr.

GN Store Nord er klar med en ny strategi for de kommende år, der skal gøre selskabet i stand til at levere en omsætningsvækst på mellem 6 og 8 pct. i GN Hearing. I GN Audio, der blandt andet producerer headset under varemærket Jabra, ventes en omsætningsvækst på mellem 6 og 9 pct.

Samtidig har man solgt datterselskabet GN Otometrics. Køberen er amerikanske Natus Medical Incorporated, der har betalt 145 mio. dollar for enheden. Salget betyder, at høreapparatsdivisionen GN Hearing i endnu højere grad kan koncentrere sig om sin høreapparatforretning, fortæller selskabet.

Summen af forventningerne tegner lovende, vurderer analytiker ved Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen.

- Får GN Store Nord overbevist markedet om, at det her er realistisk, så tror jeg, at estimaterne for driftsresultatet skal løftes med 3-5 pct. på den lange bane, siger Michael Friis Jørgensen.

LUNDBECK FÅR GRØNT LYS HOS FDA

Fredagens store taber, Lundbeck, falder fortsat mandag, efter at aktien droppede på ugens sidste dag med hele 15,3 pct. efter et fejlslagent fase 3-studie af alzheimersmidlet Idalopirdin. Mandag middag ligger aktien til et fald på 0,7 pct. til 228,50 kr., på trods af at selskabet har bedre nyt til markedet, da det sammen med partneren Otsuka har fået grønt lys af den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, til at markedsføre brug af skizofrenimidlet Rexulti som vedligeholdelsesbehandling til voksne patienter med skizofreni.

Men oveni har aktien været til eftersyn hos flere finanshuse. Barclays sænker anbefalingen af aktien til "ligevægt" fra "overvægt". DNB Markets løfter til gengæld sin anbefaling til "køb" fra "hold". Hos Nordea og Danske Bank reducerer man det langsigtede syn på aktien, og hos Nordea reduceres kursmålet til 192 kr. fra 229 kr., mens Danske skærer 50 kr. af kursmålet til 240 kr.

Mandag middag falder Lundbeck med 0,5 pct. til 229 kr.

BANKER UNDER PRES

I bunden af indekset ligger Nordea - og også Danske Bank og Jyske Bank er under pres. Bankerne falder henholdsvis 2,1 pct. til 64,80 kr., 1,7 pct. til 188,60 kr. og 1,4 pct. 307 kr.

- Bankerne er den mest faldende sektor i Europa i dag. Deutsche Bank falder 5,8 pct. på grund af specielle omstændigheder med sagsanlæg. Men generelt er banksektoren presset, og det er nok efterdønningerne af, at der ikke kom nogen amerikansk renteforhøjelse i sidste uge. Vi hælder til, at den kommer til december, siger Martin Munk.

Med i bunden er også TDC-aktien, der har fået sænket anbefalingen af aktien til "hold" fra "køb" af finanshuset Kepler Cheuvreux, der dog fastholder kursmålet på 40 kr., viser data fra Bloomberg News. TDC falder mandag med 1,7 pct. til 39,12 kr.

Jyske Bank sænker sin anbefaling af og kursmål for Carlsberg-aktierne. Anbefalingen sænkes til "reducer" fra "køb", mens kursmålet sænkes til 630 kr. fra 700 kr.

Carlsbergs B-aktie falder med 0,4 pct. til 629,50 kr.

SIMCORP LØFTER BUNDEN

Uden for C20 Cap har Simcorp opjusteret forventninger til omsætningsvæksten i 2016, efter at selskabet har hevet en licensaftale med en ny nordamerikansk kunde i land. Omsætningsvæksten målt i lokal valuta ventes nu at ligge mellem 5 og 10 pct. mod tidligere mellem 3 og 8 pct. Forventningerne til overskudsgraden, EBIT-marginen, målt i lokal valuta, ventes endvidere nu at lande mellem 22 pct. og 24 pct. Tidligere var det forventningen, at den ville lande mellem 21 og 24 pct.

Simcorp-aktien stiger mandag middag med 3,9 pct. til 363,70 kr.

Nets havde første dag på børsen fredag, og det gik ikke helt som håbet, da aktien målt på kursudviklingen blandt nynoteringer blev den største fuser siden 2010.

Aktien faldt fredag med 3,1 pct. til 145 kr. Mandag løftes Nets-aktien med 0,4 pct. til 145,60 kr.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.