Aktier

Mandagens aktier: Novo og Chr. Hansen trak op i surt marked

Det var defensive aktier som Novo Nordisk og Chr. Hansen, der mandag var med til at begrænse faldet i det danske eliteindeks i forhold til markederne ude i Europa. Samlet kunne det danske indeks slutte dagen med et fald på 0,8 pct. til 1021,6 ´, mens de europæiske dykkede med op til små 2 pct.

- Det var de defensive aktier, der klarede det lidt bedre end aktierne generelt. Og dem er der en del af i det danske indeks. Novo holder lidt skansen, og da den fylder relativt meget i indekset, mindsker det faldet, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank.

Novo faldt en del i sidste uge, blandt andet efter at det kom frem, at en af de største private sygekasser i USA, UnitedHealth Group, valgte at ekskludere indkøb af Novo Nordisks langtidsvirkende insulin Levemir. Samtidig fravalgte sygekassen dog også indkøb af franske Sanofis langtidsvirkende insuliner, Toujeo og Lantus for at satse på Eli Lillys insulin Basaglar, som er en direkte efterligning af verdens bedst sælgende insulin, Lantus, fra Sanofi. Basaglar er med til at presse prisen på insulinmarkedet i USA.

- Det er det amerikanske marked for insulin, der lige nu peger negativt ind i 2017. Det er det tema, der præger Novo Nordisk - og for at bryde den trend, skal der komme nyt eksempelvis i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal, vurderer Martin Munk over for Ritzau Finans.

Novo Nordisk faldt mandag med 0,2 pct. til 296,20 kr.

NYT FRA GN

Det blev dog Chr. Hansen, der endte som dagens vinder med et plus på 0,4 pct. til 396,30 kr. uden selskabsspecifikke nyheder. Dem var der derimod nok af for GN Store Nord, der endte dagen med at droppe med 0,9 pct. til 149,40 kr.

GN Store Nord var mandag klar med en strategi for de kommende år på selskabets kapitalmarkedsdag. Den skal gøre selskabet i stand til at levere en omsætningsvækst på mellem 6 og 8 pct. i GN Hearing. I GN Audio, der blandt andet producerer headset under varemærket Jabra, ventes en omsætningsvækst på mellem 6 og 9 pct.

Summen af forventningerne tegner lovende, vurderer analytiker ved Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen.

- Får GN Store Nord overbevist markedet om, at det her er realistisk, så tror jeg, at estimaterne for driftsresultatet skal løftes med 3-5 pct. på den lange bane, siger Michael Friis Jørgensen.

LUNDBECK FIK GRØNT LYS HOS FDA

Lundbeck droppede fredag med hele 15,3 pct. efter et fejlslagent fase 3-studie af alzheimersmidlet Idalopirdin. Og mandag faldt aktien yderligere med 0,8 pct. til 228,30 kr., på trods af at selskabet havde nyt til markedet, da det sammen med partneren Otsuka fik grønt lys af den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, til at markedsføre brug af skizofrenimidlet Rexulti som vedligeholdelsesbehandling til voksne patienter med skizofreni.

Men ned trak eftersyn af aktien hos flere finanshuse. Barclays sænkede anbefalingen til "ligevægt" fra "overvægt", mens DNB Markets til gengæld løftede sin anbefaling til "køb" fra "hold". Hos Nordea reducerede man det langsigtede syn på aktien til et kursmål til 192 kr. fra 229 kr., mens Danske Bank skar 50 kr. af kursmålet til 240 kr.

MÆRSK OG BANKER SOM BUNDPROPPER

I bunden af indekset kastede A.P. Møller-Mærsk anker. Konglomeratets B-aktie faldt med 2,3 pct. til 9655 kr. fulgt godt på vej af A-aktien, der faldt med 1,8 pct. til 9255 kr.kr.

I torsdags løftede Mærsk sløret for, at virksomheden fremover bliver delt i to i stedet for fem forretningsenheder - fordelt på henholdsvis transport og energi. Samtidig arbejder ledelsen med at skille sig af med alt det olierelaterede, hvilket blandt andet tæller divisionerne Maersk Oil og Maersk Drilling. B-aktien steg med 3,4 pct. torsdag, men den stigning blev udraderet fredag med et fald på 3,5 pct.

- Der er fortsat lidt bevægelse hos Mærsk efter strategiplanen fra i torsdags. Samtidig spejder investorerne efter signaler fra det uformelle Opec-møde på onsdag, hvor de olieproducerende landes samlet efter konferencen i Algier, som holdes af Det International Energiagentur. Og det påvirker også Mærsk, siger Martin Munk.

I bunden endte også Nordea, Danske Bank og Jyske Bank, der faldt med 1,7 pct. til 65,05 kr., 1,0 pct. til 189,80 kr. og 0,9 pct. 308,70 kr.

- Bankerne faldt mest i Europa i dag. Deutsche Bank falder omkring 6 pct. på grund af specielle omstændigheder med sagsanlæg. Men generelt er banksektoren presset, og det er nok efterdønningerne af, at der ikke kom nogen amerikansk renteforhøjelse i sidste uge. Vi hælder til, at den kommer til december, siger Martin Munk.

SIMCORP OPDATEREDE

Uden for C20 Cap opjusterede softwareselskabet Simcorp forventninger til omsætningsvæksten i 2016, efter at selskabet hev en licensaftale med en ny nordamerikansk kunde i land. Omsætningsvæksten målt i lokal valuta ventes nu at ligge mellem 5 og 10 pct. mod tidligere mellem 3 og 8 pct. Forventningerne til overskudsgraden, EBIT-marginen, målt i lokal valuta, ventes endvidere nu at lande mellem 22 pct. og 24 pct. Tidligere var det forventningen, at den ville lande mellem 21 og 24 pct.

Simcorp-aktien steg mandag med 6,9 pct. pct. til 374 kr.

Nets havde første dag på børsen fredag, og det gik ikke helt som håbet, da aktien målt på kursudviklingen blandt nynoteringer blev den største fuser siden 2010.

Aktien faldt fredag med 3,1 pct. til 145 kr. Mandag steg Nets-aktien med 2,1 pct. til 148 kr. og har nu blot 2 kr. op til udbudskursen på de 150 kr.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.