Obligationer

Tirsdagens obligationer: BNP-skuffelse i Italien kvalte renteløft

Den italienske økonomi vokser ikke helt i den ventede takt, og det giver nye bekymringer på finansmarkederne i Europa.

I tredje kvartal voksede støvlelandets bruttonationalprodukt (BNP) med 0,8 pct. sammenlignet med samme periode af 2017, og det var en skuffelse i forhold til de ventede 1,0 pct. ifølge Bloomberg News estimat. Det var samtidig en opbremsning fra en vækstrate på 1,2 pct. i andet kvartal.

Efterfølgende blev de rentestigninger, der ellers prægede de nordeuropæiske landes statsobligationer i den tidlige handel, udvisket.

Eksempelvis lå det ledende danske tiårige statspapir, som udløber i 2027, til en rentestigning på 3 basispoint, men efter offentliggørelsen af BNP-tallene blev det gradvist tilbagerullet, og slutfacit blev det samme som mandag: en rente 0,32 pct.

I Italien endte den tiårige rente med at stige 17 basispoint til 3,47 pct., efter at den ellers mandag var faldet 16 basispoint oven på lettelsen over, at landet undgik at få nedjusteret sin kreditrating af Standard & Poor's i weekenden.

Mandag aften blev der også smidt malurt i den gode stemning på finansmarkederne, da der var forlydender om, at USA gør klar til næste bølge af øgede toldsatser mod kinesiske varer. Det sker forud for et møde i november mellem USA's præsident, Donald Trump, og Kinas leder, Xi Jinping.

Men reaktionen i Europa blev afdæmpet, idet renterne trods alt startede med at stige. Dagens vigtigste nøgletal, svage tillidstal for eurozonens erhvervsliv, fik ingen mærkbar effekt på humøret.

Læs også
Top job