Obligationer

Obligationer/åbning: Risikoaversion giver som ventet lille rentefald

Øget risikoaversion sender som ventet renterne ned på obligationsmarkedet ved åbningen tirsdag. De amerikanske renter bakkede mandag.

Renten på den tiårige danske statsobligation steg mandag 1 basispoint til 0,23 pct. Renten åbner tirsdag i underkanten af 0,21 pct. Der er rentefald af tilsvarende størrelse ved åbningen i Tyskland og Frankrig.

Usikkerhed på aktiemarkedet skabt af vækstfrygt, handelskrig og brexit har fået investorernes interesse over i den relative sikkerhed, som fastforrentede fordringer normalt giver.

Mandag gik de amerikanske aktier fra plus til minus hen over dagen. Det bidrog det til at lægge et pres på renten på den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation, som lukkede med en rente på 2,86 pct. Det var 3 basispoint lavere end fredag og 2 basispoint lavere end niveauet ved dansk lukketid mandag.

Tirsdag formiddag kan investorerne se frem til offentliggørelsen af den tyske IFO-indikator for december, og senere på dagen kommer der fra USA opgørelser over byggetilladelser og påbegyndt boligbyggeri for november.

IFO-indekset ventes stort set uændret for december sammenlignet med november ifølge estimater indsamlet af Bloomberg. Samlet ventes indekset at ende på 101,70 mod 102,0. Både indekset for forventningerne og den nuværende situation ventes at ligeledes at falde en spids.

En skuffelse - et større fald end ventet - kan give større rentefald.

De amerikanske boligtal - påbegyndt boligbyggeri og byggetilladelser - ventes stort set uændrede for november i forhold til oktober.

Spekulationer om rentemødet i den amerikanske centralbank kan også tage lidt opmærksomhed, selvom der først kommer officielle udtalelser onsdag, når mødet slutter med rentemelding og pressemøde.

Markedet priser knap 80 pct. sandsynlighed for en renteforhøjelse på 25 basispoint til 2,25-2,50 pct. ind, vurderer Bankinvest i en morgenkommentar.

- Trods den globale finansielle volatilitet/pres siden starten af oktober har sandsynligheden ligget højt siden september. Det vil være en massiv overraskelse, hvis Fed undlader at hæve renten, konstaterer porteføljeforvalteren.

Læs også
Top job