Obligationer/åbning: Rentestigning på øget risikolyst
Torsdagens nervøsitet på finansmarkederne, der gav rentefald, bliver som ventet fredag - på årets sidste handelsdag - afløst af rentestigninger. Renten ser dog fortsat ud til at ende året på under det halve i forhold til samme tid sidste år.
Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation ligger fredag ved åbningen i underkanten af 0,22 pct., hvilket er 2 basispoint højere end lukkeniveauet torsdag, hvor renten omvendt faldt 2 basispoint. Sidste handelsdag sidste år endte renten omkring 0,47 pct.
Ude i Europa ses også rentestigninger.
Siden det danske marked lukkede torsdag, indtraf der et stemningsskifte i den amerikanske handel, hvor aktierne vente gedigne fald til stigninger, og renterne fulgte med op.
Den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation lukkede torsdag med en rente, som var 3 basispoint højere, end da der blev lukket for handlen herhjemme.
Der er dog fortsat nervøsitet. Investorerne skal forholde sig til den delvise nedlukning af USA’s statsapparat og kritik fra landets præsident, Donald Trump, af centralbankchefen Jerome Powell. Handelskrig og frygt for afdæmpning af den økonomiske vækst tynger ligeledes.
Fra kalenderen kan investorerne fredag blandt andet se frem til offentliggørelsen af de seneste opgørelser over de amerikanske engroslagre, Chicago PMI-indekset og igangværende bolighandler i USA. Inden da kommer der fra Tyskland foreløbige forbrugerpriser for december.
FOKUS PÅ TYSK INFLATION OG AMERIKANSK AKTIVITETSINDEKS
Fredag vil investorerne primært holde øje med de foreløbige tyske inflationstal for december, der offentliggøres klokken 14. Som den største økonomi i eurozonen er Tysklands inflationstal ofte en god retningspil for udviklingen i eurozonens inflation.
Ifølge estimater fra Bloomberg ventes inflationen at falde til 1,9 pct. i december fra 2,2 pct. i november.
Det skyldes ifølge Sydbanks makroanalytiker Kim Blindbæk blandt andet, at olieprisen i øjeblikket er lavere end samme periode sidste år. Han venter, at den tendens vil fortsætte i de kommende måneder.
- Den Europæiske Centralbank (ECB) er dog fuldt ud opmærksom på udviklingen og gjorde det også klart på rentemødet i december, at banken venter lavere inflation i de kommende måneder, konstaterer han.
Aktivitetsindekset fra Chicago kan også give en tidlig retningspil for udviklingen i ISM-indekset for industrien, der offentliggøres 3. januar.
- Chicago-indekset kan dog svinge en del fra måned til måned, hvilket vi også så i sidste måned, hvor indekset steg kraftigt (fra 58,4 til 66,4, red.), påpeger Kim Blindbæk.
Sydbank vurderer, at kombinationen af en stærkere dollar, den globale handelskonflikt og generel usikkerhed omkring den globale økonomi vil tynge indekset for december.
Analytikere adspurgt af Bloomberg venter et fald til 60,3 fra 66,4 i november.
/ritzau/FINANS