Obligationer/middag: Renten stiger inden nyt fra Yellen
Små rentestigninger har fortsat tag i det danske obligationsmarked onsdag middag, hvor der har været en afsmittende effekt efter rentestigninger i Japan.
Den japanske centralbank havde nyt i ærmet efter onsdagens rentemøde og annoncerede, at den vil forsøge at løfte og stabilisere den tiårige rente nær nul og sikre en stejlere rentekurve. Meldingen pressede en overgang onsdag den tiårige japanske rente lige over nul fra et niveau på minus 0,07 pct. tirsdag. Siden er den faldet tilbage i minus 0,03 pct.
Herhjemme ligger den tiårige rente i 0,05 pct. efter en stigning på 1 basispoint fra tirsdag.
Dagens vigtigste begivenhed for obligationsmarkedet udspiller sig i aften, når den amerikanske centralbank, Fed, klokken 20 dansk tid offentliggør sin rentebeslutning.
- Flere Fed-medlemmer har som bekendt raslet med sablen i de seneste måneder og luftet muligheden for en snarlig renteforhøjelse, men vores kald lyder på, at renten fastholdes på 0,5 pct., vurderer cheføkonom i Jyske Bank Niels Rønholt forud for mødet.
Han er dermed på linje med 98 af de 102 økonomer, Bloomberg har fået estimater fra. De sidste fire økonomer venter en renteforhøjelse på 25 basispoint.
Niels Rønholt peger på, at forventningerne blandt andet skyldes, at chefen for den amerikanske centralbank, Janet Yellen, efter en periode med svage nøgletal langt fra kan være sikker på, at opsvinget fortsat er på sporet. Desuden skal hun forholde sig til, at en renteforhøjelse næppe vil falde i god jord på aktiemarkedet.
- Derfor tror vi, at hun træder vande og fastholder renten. Herefter er det vores hovedscenarie, at økonomien holder skruen i vandet, så vi får en renteforhøjelse i december. Men det vil så være én forhøjelse mindre i år, end det, Fed på nuværende tidspunkt har lagt op til. Markederne vil formentlig reagere positivt med et lille lettelsens suk, hvis vi får ret i, at renten fastholdes uændret, vurderer Niels Rønholt.
Den amerikanske centralbank vil desuden fremlægge nye prognoser for amerikansk økonomi herunder for væksten.
Ritzau Finans