Råstoffer

Råvarer: Lettet stemning og udsigt til handelsfred hæver oliepriserne

Priserne for den europæiske referenceolie, Brent, og den amerikanske WTI-olie stiger fredag morgen. Det skyldes en lettet stemning i handelskrigen mellem USA og Kina, hvilket giver håb om, at en nedsat økonomisk vækst ikke vil påvirke olieefterspørgslen. Kobber- og guldpriserne stiger.

På trods af dagens lette stigninger for den amerikanske WTI-olie, er olieprisen i oktober måned faldet med mere end 10 pct. i oktober fra 73,25 til 65,32 dollar, hvor den europæiske referenceolie, Brent, er faldet med knap 16 pct. fra sin top den 3. oktober.

Prisen på den amerikanske olie presses af USA's olielagre, der onsdag viste den sjette ugentlig stigning i træk, hvilket modvirker den faldende leverance fra Iran, skriver Financial Times. Olieproduktionen i USA er ifølge Reuters steget til mere end 11 mio. tønder olie om dagen.

Den amerikanske investeringsbank Jefferies advarer ifølge Reuters mod et bekymrende skift, hvor prisen på en råvare til fremtidig levering er højere end prisen på samme vare til øjeblikkelig eller snarlig levering. Jefferies mener, at skiftet gør det attraktivt for investorer at ophobe olie til senere salg, men siger samtidig, at "spredningerne stadig ikke er tilstrækkelige til at befordre opmagasinering".

Det forventes ifølge Reuters, at Saudi-Arabien vil sænke oliepriserne i december måned på grund af det forhøjede olieudbud samt en overflod af raffinerede produkter.

Organisationen af Olieeksporterende Lande (Opec) hævede olieproduktionen i oktober med 390.000 tønder olie om dagen til 33,31 mio., viser en undersøgelse foretaget af Reuters.

En tønde Brent koster fredag morgen 72,91 dollar mod 72,72 dollar torsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 63,63 dollar mod 63,25 dollar torsdag eftermiddag.

Fredag morgen koster en troy ounce guld 1232,56 dollar mod 1230,72 dollar torsdag eftermiddag.

På markedet for industrimetaller koster et ton kobber fredag morgen 6157 dollar mod 6139 dollar torsdag eftermiddag.

Læs også
Top job