Råstoffer

Råvarer: Oliepriser stabile op til forventet Opec-skæring

Oliepriserne ligger stabilt fredag morgen. Forventninger om, at Opec og Rusland vil skære i produktionen i næste uge opvejes af fortsat stigende amerikanske olielagre. 

Når Organisationen for Olieproducerende Lande, Opec, og organisationens samarbejdspartner Rusland mødes i Wien 6. og 7. december, vil oliestaterne sandsynligvis beslutte sig for at skære i produktionen.

Mens Ruslands præsident, Vladimir Putin, tidligere på ugen har meldt ud, at en oliepris på omkring 60 dollar er "balanceret og fair", har Saudi-Arabien efterspurgt, at Opec sænker produktionen med 1 mio. tønder om dagen.

Forventningerne til Opec's produktionsskæring har opvejet nyheden om, at de amerikanske olielagre i sidste uge steg med 3,6 mio. tønder ifølge energiagenturet EIA.

I alt er råolien kollapset med mere end 30 pct., siden den nåede et fireårigt højdepunkt i begyndelsen af oktober. Det er den største nedtur siden 2015.

Faldet skyldes bekymringer for overproduktion, der er blevet yderligere næret af amerikanske dispensationer til salg af sanktioneret iransk olie. Samtidig har handelskrigen mellem USA og Kina truet med at påvirke efterspørgslen.

En tønde af den europæiske referenceolie, brent, koster fredag morgen 59,76 dollar mod 59,58 dollar torsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 51,60 dollar mod 51,58 dollar torsdag eftermiddag.

Fredag morgen koster en troy ounce guld 1224,68 dollar mod 1227,81 dollar torsdag eftermiddag.

På markedet for industrimetaller koster et ton kobber fredag morgen 6213 dollar mod 6206 dollar torsdag eftermiddag.

Læs også
Top job