Råstoffer

Råvarer: Oliepriserne stabiliseres efter store fald

Oliepriserne har onsdag morgen stabiliseret sig efter de foregående dages store fald, der var udløst af de fortsatte bekymringer om overskydende olielagre og en aftagende global vækst.

Guld- og kobberpriserne stiger.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster onsdag morgen 56,69 dollar, efter at prisen sent tirsdag aften var nede at vende i 56 dollar mod et niveau på 57,64 dollar ved dansk børslukketid tirsdag kl. 17.

Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 46,55 dollar, efter at prisen var under 46 dollar tirsdag aften. Tirsdag kl. 17 var prisen 47,67 dollar.

Olieprisen i USA er nu faldet med næsten 40 pct., siden den seneste top den 3. oktober, da den lukkede i 76,41 dollar for en tønde West Texas Intermediate-råolie. I løbet af de foregående to dage alene er prisen samlet faldet omkring 7 pct.

Stabiliseringen af oliemarkedet sker i takt med, at også aktiemarkedet ser ud til at blive stabiliseret, siger Stephen Innes, der er handelschef i OANDA, til Reuters.

Det amerikanske S&P 500-indeks og Dow Jones-indekset vendte tirsdag deres nedadgående trend og steg begge tirsdag marginalt.

Bekymringer for overudbud blev tirsdag bekræftet af tal fra American Petroleum Institute, som viste en overraskende stigning i de amerikanske råolielagre i uge 50. Bekræftes det onsdag af det amerikanske energiministerium, EIA, vil det ifølge Reuters være den første stigning i tre uger.

Olieprisen er også påvirket at, at Opec producerer i nærheden af det højeste siden 2016, samtidig med at USA's produktion hver måned sætter rekord.

Senest viste tal, at USA's produktion steg med 2 mio. tønder om dagen på årsbasis i september til knap 11,5 mio. tønder om dagen. Den amerikanske olieproduktion er løftet af investeringer i udvinding af skifferolie, som branchen har foretaget på ryggen af de senere års comeback til olieprisen.

I Rusland ligger olieproduktionen på rekordhøje 11,42 mio. tønder olie om dagen, siger en industrikilde til Reuters.

Der er dog også faktorer, der begrænser udbuddet, idet Libyens statsejede olieselskab ifølge Reuters har erklæret force majeure ved et af landets største oliefelter.

Onsdag morgen koster en troy ounce guld 1251,04 dollar mod 1246,70 dollar tirsdag eftermiddag.

På markedet for industrimetaller koster et ton kobber onsdag morgen 6003 dollar mod 5956 dollar tirsdag eftermiddag.

Læs også
Top job