Valuta

Valuta: Presset tilbage på den tyrkiske lira

Efter tre dages avancement for den tyrkiske lira er den udsatte valuta fredag blevet ramt af et nyt salgspres, hvilket på et tidspunkt i løbet af formiddagen sendte valutaen ned med over 7 pct. over for dollar.

Nedturen, som siden er aftaget en smule til 4,5 pct., kommer efter meldinger fra USA torsdag aften om, at Tyrkiet kan forvente yderligere økonomiske sanktioner, hvis ikke landet udleverer en amerikansk præst, som de tyrkiske myndigheder beskylder for at have støttet det mislykkede militærkup i juli 2016.

Trods de foregående tre dages revanche for lira, har valutaen i år tabt omkring 40 pct. af sin værdi over for dollar, hvilket ud over de politiske stridigheder med USA skyldes investorernes bekymring for den tyrkiske præsident Erdogans indflydelse på pengepolitikken.

Trods galopperende inflation ønsker Erdogan lavere renter, og den tyrkiske centralbank chokerede i slutningen af juli ved at fastholde sin ledende rente, hvor markedet havde ventet en gedigen renteforhøjelse som modtræk til inflationsudviklingen.

Fredag eftermiddag går der 6,10 tyrkiske lira på en dollar mod et niveau torsdag aften på 5,83 lira. Fredag i sidste uge var kursen helt oppe at runde godt 7,2 lira, da uroen var på sit højeste, og der for alvor kom usikkerhed om landets finansielle situation.

Siden forsøgte Tyrkiet at stabilisere valutaen med visse begrænsninger på spekulative handler, hvilket tidligere på ugen da også var med til at give et lille comeback til valutaen.

Fredag har været relativ stille i krydset mellem euro og dollar, idet der fredag eftermiddag skal 1,1390 dollar til en euro, hvilket ligeledes var niveauet torsdag kl. 17.

Læs også
Top job