Investor

Nu kan Xi endelig få sat skik på Kinas økonomi – hvis han tør

Kinas ledelse anført af Xi Jinping vil ændre forfatningen, så præsidenten kan sidde for evigt. Det øger risikoen for politisk ustabilitet – til gengæld kan en styrket magtposition øge Xis mod på at forbedre holdbarheden af Kinas vækstmodel.

Artiklens øverste billede
Frederik Engholm-Hansen, chefstrateg i Nykredit

Kinas lederskab lægger op til en forfatningsændring, så præsidenten ikke længere skal vige pladsen efter 10 år ved magten, men fremover vil kunne sidde i en evighed. Det er ikke første gang, store ledere har ønsket at sikre sig den position, og det er ofte endt skidt. Men mens forfatningsændringen måske er risikabel i forhold til den politiske stabilitet på længere sigt, så kan det give anledning til forbedret økonomisk stabilitet på mellemlang sigt. Det afhænger fuldstændig af Xis intentioner.

Skiftende kinesiske ledere har i årevis haft økonomiske reformer på agendaen, og flere forhold har forbedret sig. Faldende afhængighed af sværindustri, investeringer og byggeri over imod serviceerhverv og forbrug er en del af historien. Forenklet handler det om, at Kina ikke kun kan være hele verdens fabrik, der producerer og sælger og sparer gevinsten op. Landets størrelse betyder, at en sådan politik giver anledning til globale ubalancer – og desuden resulterer i indenlandsk misallokering.

Men Kina har ændret spor og er blevet mindre afhængig af gamle vækstmotorer. Det er sket dels via et øget politisk pres på statsejede virksomheder for at levere (økonomiske) resultater og nedbringe overkapacitet. Dels ved at gennemføre reformer, der skal mindske overopsparing blandt forbrugerne. Endelig har vi set gentagne opstramninger i det finansielle system, som ofte har understøttet misallokering med alt for lempelige kreditstandarder.

Men typisk har ambitionerne været større end resultaterne. For godt nok er økonomien i dag bedre balanceret end tidligere, men Kina er langtfra på plads. Stigningerne i Kinas gældskvote lader til at bremse lidt op, men det er efter voldsomme stigninger de senere år. Det finansielle system er stadig udsat og kæmper med mange dårlige lån, hvor låntager enten ikke betaler eller kun kan betale renter gennem ny låntagning. Disse dårlige lån er kun i ringe grad registeret i bankernes regnskaber. I Kina har man generelt været tilbageholdende med at erklære selskaber insolvente – det har ikke forbedret i disciplinen i erhvervslivet.

Og så længe man har både nationale og lokale mål for vækstniveauet, er incitamenterne hos myndighederne stadig uhensigtsmæssige. Kortsigtede midler anvendes til at løfte væksten, uanset om de er uproduktive eller ligefrem destabiliserende på lang sigt.

Men hvad er Xis intentioner? På den politiske side har Xi plæderet for styrkelse af Kinas internationale position, militær og åbenhed. Indenlandsk er der ikke lagt op til, at grebet om befolkningen løsnes. På den økonomisk front nævner Xi en styrkelse af den private sektor, som skal møde samme vilkår som den statsejede. Dertil kommer inddæmning af de tiltagende finansielle risici, miljømæssige udfordringer og ulighed.

Det er langtfra nye tanker. Men måske er Xis ønske om at konsolidere og fastholde magten i en længere periode udtryk for, at han finder det nødvendigt. Et større opgør med systemet kan måske ikke klares i løbet af få år og slet ikke forløbe parallelt med en magtoverdragelse. Måske barsler Xi – i forlængelse af hans omfattende antikorruptionskampagne – med omsiggribende reformer. Reformer, der fratager magtfulde folk i partiet rettigheder, gør op med særinteresser og en model, der har fordelt lukrative positioner i statsejede virksomheder uafhængig af kompetencer. Kort sagt - et opgør med Kina’s såkaldte crony capalism.

Viser Xi beslutsomheden til at gøre op med systemet, vil kinesisk vækst på kort sigt svækkes, da uproduktiv aktivitet i en række sektorer sættes i stå. Opgøret kommer ikke uden en omfattende oprydning i det finansielle system – inklusive det såkaldte skyggebanksystem. Det vil også give rystelser. Processen risikerer, hvis den er tilstrækkelig ambitiøs, at bringe kinesisk vækst ned med et par procentpoint over nogle år og derved på kort sigt ramme selskaber, sektorer, lande og regioner med stor eksponering mod Kina. Fx vil emerging markets, råvarer og kapitalgoder på kort sigt være omsluttet af forøget usikkerhed. Men på sigt vil det forbedre ressourceallokeringen og gøre kinesisk økonomi mere markedsvendt, dynamisk og mindre udsat for finansielle kriser. Det langsigtede vækstpotentiale vil kort og godt blive styrket

Myndighederne i Kina igangsatte allerede i 2017 en opstramningsproces. Det har ført til beskeden svækkelse af væksten, og signalerne er endnu uklare. Reagerer Xi og ledelsen som sædvanligt, så bakker de ud, hvis væksten bremser mere end overfladisk op. Og så har Xis forfatningsmæssige ændringer blot forøget risikoen for ustabilitet og magtkampe i partiet ved fremtidige magtoverdragelser. Men har Xi større ambitioner, lader han ikke en mindre vækstopbremsning agere stopklods for strukturelle ændringer, der kan bringe Kina på en mere langtidsholdbar kurs.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.