Investor

Kåre Schultz fik historisk gyldent håndtryk - nu har han tjent 100 mio. kr. på to måneder

Kåre Schultz har tjent 100 mio. kr. som topchef for den israelske medicinkæmpe Teva i 2017.

Udover grundlønnen, aktieaflønningen og aktieoptionerne har Teva også betalt for at Kåre Schultz flyttede til Israel. Foto: Lars Krabbe

Kåre Schultz er den uofficielle danmarksmester i gyldne håndtryk. Og hvis man lavede en liste over dagslønnen for arbejdsdage i 2017, ville Kåre Schultz, der er topchef i den pressede israelske medicinalkæmpe Teva, formentlig også indtage en fornem placering.

Kåre Schultz havde nemlig en samlet lønpakke på ca. 17 mio. dollars sidste år. Det svarer til 105 mio. kr., hvis man tager udgangspunkt i valutakurserne den sidste dag i 2017.

Til historien hører, at Kåre Schultz først indtog posten som topchef i Teva den 1. november 2017. Dermed havde han i 2017 kun to måneder på posten som adm. direktør i Teva. Det viser den årsrapport, Teva har indberettet til den amerikanske børsmyndighed Securities and Exchange Commission (SEC).

Ifølge mediet FiercePharma er den danske topchefs lønpakke dermed mere end dobbelt så stor, som forgængeren Erez Vidogman fik i 2016, der var hans sidste hele kalenderår på posten. Dette år endte Erez Vidogmans samlede lønpakke på 6,5 mio. dollars. Omvendt var Erez Vidogmans grundløn markant højere end den, Kåre Schultz fik i sit første kalenderår i Teva.

For Kåre Schultz lød selve lønnen lød på 333.333 dollars svarende til lidt over 2 mio. kr. Størstedelen af danskerens kompensation kom derfor fra aktieaflønningen, der havde en værdi af 14,2 mio. dollars svarende til 88,2 mio. kr. Derudover kom værdien af aktieoptioner på 2 mio. dollars, hvilket svarer til 12,4 mio. kr.

I 2016 tjente Kåre Schultz som topchef for danske Lundbeck ifølge Økonomisk Ugebrev 37,8 mio. kr., hvilket gjorde ham til den chef i Danmark med den højeste løn.

Inden Kåre Schultz blev topchef i Lundbeck, havde han titel af viceadministrerende direktør i Novo Nordisk. Denne post forlod han i foråret 2015, og i den forbindelse fik han en stor pose penge med sig ud af døren. Helt præcist 72,7 mio. kr.

Det var på dette tidspunkt det største gyldne håndtryk i danmarkshistorien, og det var større end de 65,7 mio. kr. den tidligere Novo-chef Lars Rebien Sørensen fik i forbindelse med sin fratrædelse.

Siden Kåre Schultz tiltrådte som adm. direktør i Teva, er aktien steget med lidt mere end 20 pct. Siden årsskiftet er aktien dog faldet med næsten 10 pct., og dermed er aktiekursen næsten blevet savet midt over, hvis man ser på udviklingen de seneste 12 måneder.

Teva er presset på flere fronter, og Kåre Schultz blev hentet til Israel for at rette op på udviklingen. Denne plan blev offentliggjort i december, hvor det stod klart, at Teva bl.a. vil skære 10.000 stillinger væk.

Læs også
Top job