Investor

Markedsoversigt: Mærsk-aktier og renter kravlede til vejrs

A.P. Møller-Mærsk-aktierne sejlede fredag - som torsdag - igen øverst i et svagt faldende aktiemarked.

I den anden ende sluttede Vestas, FLSmidth og Lundbeck med fald på 1,3 pct. til henholdsvis 411 kr., 379,60 kr. og 434,50 kr. Bavarian endte dog helt i bunden med et fald på 3,3 pct. til 169,70 kr.

- Markedet har været præget af mindre end normal omsætning og uden mange selskabsspecifikke nyheder til at sætte kursen, siger afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen til Ritzau Finans og peger på en lignende tendens i Europa.

Fredag lukkede de 23 aktier i det danske eliteindeks, C25, - 0,1 pct. lavere i 1110,62. Sidste fredag lukkede indekset lige omkring 1103-niveauet.

Kursstigningerne, som Mærsk-aktierne har oplevet de seneste dage - 2,6 pct. torsdag og 3,4 pct. fredag til 9544 kr. for B-aktien - skyldes ifølge Ole Kjær Jensen, at aktien har været hårdt ramt af frygten for handelskrig, som lige i øjeblikket er trådt lidt i baggrunden.

Desuden var der lidt godt nyt til rederiet, da raterne på de globale fragtruter steg marginalt i den forgangne uge.

I den anden ende af indekset sluttede Vestas, der fik sænket anbefalingen hos Handelsbanken til "reducer" fra "akkumuler".

Desuden var der nyt fra den amerikanske rival General Electric (GE), der i sit regnskab for første kvartal kunne melde om fremgang på ordresiden, men også fortsat prispres.

Helt i bunden af C25 landede Bavarian Nordic, som på det seneste har været hårdt presset af udenlandske investorer.

Bavarian-aktien er med fredagens fald dykket omkring 25 pct. siden nytår - set over den seneste uge er aktiekursen dog stort set uændret.

Den toneangivende danske statsobligation udbyggede fredag torsdagens ganske markante renteløft, og over ugen blev det til en rentestigning på 11 basispoint.

Renten på den tiårige danske statsobligation endte fredag i underkanten af 0,62 pct. - små 2 basispoint højere end torsdag, da renten steg 6 basispoint. Slutniveauet var det højeste niveau i en måned - siden 21. marts.

- Måske er flere investorer blevet skræmt af den kraftige stigning i olieprisen tidligere på ugen med risiko for tiltagende inflation og derved hurtigere opstramning af pengepolitikken - ikke mindst fra Den Europæiske Centralbank, vurderer Nordea i en kommentar.

Der var helt stille på nøgletalsfronten fra USA fredag, da kalenderen var klinisk renset for tal.

Investorerne kunne fornøje sig med forbrugertillid fra Danmark fredag morgen og fra eurozonen fredag eftermiddag.

I Danmark endte den en smule lavere end ventet, mens forbrugertilliden fra eurozonen viste en stigning i april til 0,4 mod en indeksværdi på 0,1 i måneden før. Til sammenligning var der ventet et fald til minus 0,1 ifølge Bloomberg News.

Den seneste tids usikkerhed omkring både handels- og geopolitik kunne ellers have spillet ind, men det var tilsyneladende ikke tilfældet.

Læs også
Top job