Investor

Vestjysk Bank-topchef venter stigende træk fra landbrugskunder

Det er det bedste resultat, vi har leveret i flere år, lyder det fra direktøren i Vestjysk Bank

Jan Ulsø Madsen adm. direktør for Vestjysk Bank. Foto: Gregers Tycho.

Det er et tilfredsstillende resultat, som Vestjysk Bank har leveret i første kvartal af 2018. Det er, selv om banken ikke har formået at komme videre med at nedbringe eksponeringen mod landbrugskunder, der tynger banken og vil trække yderligere ned i 2018. Og det bidrager til usikkerhed omkring forventningerne.

Det er vurderingen fra administrerende bankdirektør Jan Ulsø Madsen.

- Vi er tilfredse med resultatet. Det er det bedste resultat, vi har leveret i flere år, så vi er absolut tilfredse, siger Jan Ulsø Madsen i et interview med Ritzau Finans.

Bankens nedskrivninger er i første kvartal faldet til 41 mio. kr. fra 61 mio. kr. i samme periode sidste år, og det glæder direktøren sig over, men nedskrivningerne er stadigvæk høje. Og skiftende priser i landbruget skaber usikkerhed omkring forventningerne til 2018.

- Landbruget havde fornuftige driftsresultater i 2017, så derfor har landbruget ikke haft brug for så meget træk i starten af 2018. Vi tror, at det træk vil stige i løbet af året. Derfor vil vi stadigvæk se nedskrivninger på landbruget, når vi runder 2018.

- Som priserne er på nuværende tidspunkt, er vores vurdering, at vi kan holde vores forventninger, og derfor gentager vi forventningerne. Priserne ændrer sig hele tiden. Derfor er det svært at sige, hvilken vej det går. Vi vurderer ikke, at priserne stiger i år, men det er svært at sige, om de vil falde, siger Jan Ulsø Madsen.

Vestjysk Bank venter et resultat efter skat for 2018 på mellem 175-250 mio. kr.

Landbrugskunderne tegner sig for langt størstedelen af bankens nedskrivninger, og ved årsregnskabet for 2017 meldte Vestjysks Bank ud, at banken har et mål om at nedbringe eksponeringen mod landbrugskunder til omkring 15 pct. Men det står stille.

Ved årsregnskabet for 2017 var eksponeringen mod landbrugskunder cirka 17 pct., og det er det samme efter årets tre første måneder.

- Det er meget vanskeligt for en landmand at skifte bank i dag. Vi arbejder med løsninger, men der er ikke sket noget. Det er bare en længere proces, må vi være ærlige at sige, fortæller direktøren.

Dog ser det lysere ud for eksponeringen mod ejendomme, der også skulle nedbringes til 15 pct. Den ligger nu på 14 pct., hvilket glæder Jan Ulsø Madsen.

Læs også
Top job