Investor

Dårligt nyt for investorerne? Danske Bank forventer magert afkast på danske aktier

Danske aktier er for dyre i forhold til globale aktier, lyder det bl.a. fra Danske Banks chefstrateg.

Investorerne kan godt vænne sig til, at tiden med vilde afkast på det danske aktiemarked ikke vender tilbage foreløbig. Sådan lyder det fra Danske Bank, der i efteråret anbefalede en undervægtning af danske aktier.

Siden dengang er det globale aktieindeks målt i danske kroner steget med 7 pct., mens danske aktier kun er blevet 2 pct. mere værd.

»Kigger vi fremad, forventer vi, at danske aktier fortsat vil halte efter globale aktier, og derfor fastholder vi vores undervægt i danske aktier. Man skal stadig have 15 pct. i danske aktier, og vi kan godt se, at nogle selskaber klarer sig godt fremadrettet, men danske aktier er defensive, og det passer ikke godt ind i forhold til, hvor vi i øjeblikket befinder os i konjunkturcyklussen,« udtaler Tine Choi Danielsen, der er chefstrateg i Danske Bank.

I øjeblikket befinder vi os i en af de længste perioder med økonomisk fremgang nogensinde, og så sent i en konjunkturcyklus klarer cykliske aktier sig som regel bedre end defensive. Alt i alt er der altså ifølge Danske Bank lagt op til en helt anden udvikling, end den danske investor er blevet forvænt med de senere år.

Efter at dønningerne fra finanskrisen havde lagt sig, var det danske aktiemarked inde i en længere periode, hvor afkastet var blandt de højeste i hele verden.

Afkastet blev bl.a. trukket op af, at flere store danske selskaber er ledende inden for deres branche. Men imaget som best in class har i den senere tid fået ridser i lakken.

»De seneste år har nogle af disse flagskibe haft perioder med betydelige udfordringer – som f.eks. Novo Nordisk i 2016 – og det har pillet det danske aktiemarked lidt ned fra piedestalen,« lyder det fra Tine Choi Danielsen.

Danske Bank har undervægtet danske aktier, mens banken i stedet foretrækker aktier fra Europa eller emerging markets. Forventningerne til indtjeningen for de danske selskaber fejler intet, men den er højere uden for landets grænser, hvor prisen også er mere attraktiv.

»I øjeblikket bliver danske aktier handlet til en P/E på 17,7, når man ser på forventet indtjening de kommende 12 måneder, mens tallet for globale aktier er 15,8. Dermed ligger forskellen mellem P/E for danske og globale aktier på sit højeste niveau i mere end halvandet år, og i øjeblikket er der efter vores vurdering ikke noget, der retfærdiggør den overpris,« siger Tine Choi Danielsen.

Læs også
Top job