Investor

Mærsk har tjent milliarder, men forretningen bløder

A.P. Møller-Mærsk har tjent mange milliarder i første kvartal, men overskuddet stammer ikke fra den forsættende del af forretningen.

A.P. Møller-Mærsk har den seneste tid sejlet i oprørte vande. Foto: Tanja Lund Carstens.

A.P. Møller-Mærsk er på overfladen kommet godt fra land i 2018, efter at koncernen blev ramt af et dundrende underskud i 2017. Selskabet har i årets første tre måneder klaret sig bedre end ventet på toplinjen, og den samlede bundlinje viste et stort milliardoverskud.

Men dykker man ned under overfladen, står det ikke helt så godt til.

Driftsresultatet (EBITDA) på 669 mio. dollars var markant dårligere end ventet. Her havde analytikerne ifølge SME Direkt sat næsen op efter et driftsresultat på 852 mio. dollars. Mens A.P. Møller-Mærsk samlet kom ud af kvartalet med et overskud på 2,762 mia. dollars, svarende til 17,5 mia. kr., var resultatet for den fortsættende del af forretningen malet i rødt.

Den fortsættende del af forretningen kom nemlig ud af årets første kvartal med et underskud på 220 mio. dollars, svarende til 1,4 mia. kr. Det underliggende resultat endte med et minus på 239 mio. dollars.

Det får nu A.P. Møller-Mærsk til at søsætte flere initiativer, der skal rette op på udviklingen.

»I første kvartal af 2018 oplevede vi 30 pct. vækst i vores omsætning. Samtidig er integrationen af vores forretning godt i gang med en succesfuld start på sammenlægningen med Hamburg Süd og lukning af transaktionen af Maersk Oil i marts, der gav en gevinst på 2.6 mia, dollars,« udtaler Søren Skou, adm. direktør i A.P. Møller-Mærsk, i forbindelse med regnskabet.

»Imidlertid var vores resultater på den korte bane utilfredsstillende, især i den Ocean-relaterede del af vores forretning. Som svar på de nuværende udfordrende markedsvilkår implementerer vi en række kortsigtede initiativer, så vi igen bliver profitable, og vi fastholder vores guidance for 2018,« fortsætter Søren Skou.

Toplinjen voksede i kvartalet, så den i endte på 9,253 mia. dollars mod 7,101 mia. dollar i samme periode sidste år. Det var også bedre end analytikerne havde ventet. Estimater fra SME Direkt viser nemlig, at de havde forventet en omsætning på 8,755 mia. dollars.

A.P. Møller-Mærsk forventninger til 2018 lyder på et driftsresultat i intervallet 4-5 mia. dollars samt et underliggende resultat på mere end 356 mio. dollars. Koncernen understreger dog, at guidance for 2018 er behæftet med en stigende usikkerhed på grund af den geopolitiske uro, uro om handelspolitikken og andre faktorer, som kan påvirke fragtraterne, bunkerprisen og valutakurserne.

Regnskabet er det første, der afspejler den nye struktur i Mærsk. Hvor koncernen tidligere rapporterede tal for de enkelte selskaber, bliver der nu aflagt tal for områderne Ocean, Logistics & Services, Terminals & Towage and Manufacturing & Others.

Mio. dollars Første kvartal 2018 Første kvartal 2017
Omsætning 9.253 7,101
Driftsresultat (EBITDA) 669 638
Underliggende resultat -239 -139
Resultat før skat -123 -63
Resultat efter skat 2.762 -253
Læs også
Top job