Investor

Trump har kostet investorerne milliarder: »Det har været en mavepuster«

Siden Donald Trump affyrede et skud mod Kina i den eskalerende handelskonflikt, er der blevet skåret en stor luns af det globale aktiemarked.

Donald Trump  har længe udtrykt stærk utilfredshed over det amerikanske handelsunderskud over for Kina. Foto: Nicholas Kamm/ AFP PHOTO

Den eskalerende handelskonflikt med USA i centrum har været en dyr omgang for investorerne. Helt præcist 1.385 mia. dollars dyr. Det er det beløb, der er blevet skåret af det globale aktiemarked, siden Donald Trump den 15. juni annoncerede, at han ville indføre ekstra told på kinesiske varer for 50 mia. dollars.

Rundt regnet er det altså ekstra told for 12,5 mia. dollars, som har skåret 1.385 mia. dollars af markedsværdien på det globale aktiemarked. Aktiemarkedet har altså næsten reageret med en faktor 100, viser beregninger fra pensionskæmpen PFA Pension.

»Aktiemarkedet har fået en mavepuster. Hvis man ser på afkastet på globale aktier dagen inden Trump annoncerede det, har man som europæisk investor typisk fået et afkast lige omkring 6 pct. Det er faldet til under 3 pct. nu. Så det har haft håndfaste effekter på markedet,« siger Henrik Henriksen, der er chefstrateg i PFA Pension.

Efter annonceringen af det amerikanske tiltag over for Kina på handelsfronten, er der blevet løsnet flere skud. Det næste skud kan blive affyret den 30. juni, hvor det ventes, at Donald Trump vil annoncere hvorvidt han vil indføre særlige restriktioner på kinesiske selskabers investeringer i amerikanske tech-virksomheder.

Den øgede told på kinesiske varer træder i kraft den 6. juli, og denne dato kan der være god grund til at holde øje med. Kina har nemlig meldt ud, at man vil svare igen. Hvis det sker, har Donald Trump allerede givet svaret på, hvad USA så gør.

»Det bliver interessant at følge med i, om Donald Trump indfører mere told på kinesiske varer for yderligere 200 mia. dollars, hvis kineserne gengælder den første runde,« siger Henrik Henriksen.

Endelig er det værd at holde øje med fronten mod Europa, hvor handelskonflikten også er eskaleret.

Årsagen til, at aktiemarkedet har reageret på den eskalerende handelskonflikt, er, at den vil kunne skære en del af væksten væk. Det vil så kunne ses på virksomhedernes indtjeningsevne. Derfor vil det også kunne aflæses på aktiemarkedet, hvis handelskonflikten udvikler sig til en reel handelskrig.

»Hvis det eskalerer og Donald Trump ender i en global handelskrig med Kina og Europa, bliver de 1.385 mia. dollars helt sikkert til mere,« siger Henrik Henriksen.

Læs også
Top job