Investor

Mærsk: Væksten i globale containermængder køler af

Foto: Tanja Lund Carstens.

Der er fortsat flere containere i omløb i verdens største containerhavne, men væksten i mængderne er aftaget og var i andet kvartal på det laveste niveau siden 2016.

Det skriver analysehuset Alphaliner i sit ugentlige nyhedsbrev på baggrund af en analyse af 200 større havne.

I andet kvartal voksede de globale containervolumener ifølge undersøgelsen med 4,7 pct., og der var fortsat positiv vækst på tværs af alle regioner - med undtagelse af Mellemøsten, hvor mængderne faldt med 1,4 pct.

Her spiller den amerikanske genindførsel af sanktioner mod Iran en stor rolle, idet de betød et fald på 18 pct. i containermængderne i de iranske havne. Også i Dubai var der dog tilbagegang.

Kigger man til Hongkong og Kina var væksten i containervolumenerne den laveste siden 2016 med en fremgang på 4,3 pct. i andet kvartal efter en fremgang på 6,7 pct. i første kvartal og 9,4 pct. hele sidste år.

Set over hele året venter Alphaliner, at væksten i containermængderne vil nå 4,6 pct. - et fald fra 5,6 pct. i første halvår samlet set.

Det peger altså på, at volumenvæksten vil falde yderligere i andet halvår, hvor der er flere usikkerheder, der spøger ifølge Alphaliner. Blandt andet er den igangværende toldstrid mellem USA og Kina også en faktor, der kan spille ind.

Læs også
Top job