Investor

Draghi holder renten på rekordlavt niveau

Den Europæiske Centralbank (ECB) har ikke ændret på sin ledende rente, der stadig er negativ.

Mario Draghi står i spidsen for ECB. Foto: AP/Arne Dedert

Den Europæiske Centralbank (ECB) fortsætter ufortrødent med en ekstremt lav rente. Centralbankens ledende rente vil som minimum ligge på det historisk lave niveau -0,4 pct. frem til midten af næste år. Det står klart i forlængelse af dagens møde i ECB’s såkaldte Styrelsesråd.

»Styrelsesrådet forventer, at ECB’s officielle renter forbliver på deres nuværende niveau til mindst hen over sommeren 2019, og i hvert fald så længe det er nødvendigt,« skriver ECB med henvisning til, at centralbanken vi har som mål, at inflationen »skal ligge tæt på, men under 2 pct.«

Det var helt som ventet, at ECB ikke ville pille med sine ledende renter. Dagens melding kommer, efter at ECB med Mario Draghi i juni meldte en slutdato ud for centralbankens store opkøb af stats- og erhvervsobligationer, der er blevet kaldt et pengepolitisk eksperiment.

Centralbanken opkøber i øjeblikket obligationer for 30 mia. euro om måneden, og programmet stod på papiret til at blive afsluttet ved udgangen af september, i sommer meddelte ECB, at opkøbsprogrammet vil programmet blive afsluttet ved udgangen af december i år.

Denne dato er der ikke blevet rokket ved i dagens udmelding fra ECB.

»Efter september 2018 reducerer Styrelsesrådet det månedlige niveau for nettoopkøbene af værdipapirer til 15 mia. euro indtil udgangen af december 2018 og forventer − under forudsætning af nye data, som bekræfter Styrelsesrådets inflationsudsigter på mellemlangt sigt – at nettoopkøbene dermed ophører,« skriver ECB.

ECB’s store opkøbsprogram skulle sparke gang i økonomien i eurozonen og få inflationen op, så den kom op på ECB’s målsætning om en inflation tæt på, men under 2 pct. Programmet blev søsat i marts 2015. Fra denne måned og et år frem købte ECB i gennemsnit obligationer for 60 mia. euro. Der blev sat turbo på de månedlige opkøb i april 2016, hvor beløbet blev hævet til 80 mia. euro om måneden.

Fra marts sidste år og frem mod udgangen af 2017 blev opkøbet sænket, så det igen lå på 60 mia. euro om måneden. I begyndelsen af i år blev opkøbsprogrammet halveret, så centralbanken ved at lade seddelpressen køre nu ”kun” opkøber obligationer for 30 mia. euro om måneden.

Læs også
Top job