Serier

Efter hvidvaskrapport og chefexit: Danske Bank sendt ud i nyt dyk på børsen

Danske Bank-aktien falder, efter at banken har offentliggjort sin undersøgelse af hvidvaskskandale og nyheden om, at Thomas F. Borgen stopper som øverste chef.

Hvidvask i Danske Bank
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Danske Bank dykker igen på børsen. Aktien falder med mere end 4 pct. fra børsens åbning, efter at banken tidligere på morgenen offentliggjorde, at Thomas F. Borgen stopper som øverste chef og samtidig offentliggjorde sin længe ventede interne rapport om hvidvaskskandalen i bankens filial i Estland.

Dermed er der blevet skåret mere end 7 mia. kr. af bankens markedsværdi. Danske Bank-aktien har med dagens foreløbige udvikling tabt mere end 31 pct. af sin værdi siden nytår. Og flere af de store kursfald i aktien har fundet sted i forbindelse med, at der er kommet nyt frem om hvidvaskskandalen.

Udover Thomas F. Borgens afgang og konklusionerne i hvidvaskrapporten indeholder dagens nyhedsstrøm fra Danske Bank også en nedjustering af forventninger til resultatet for 2018. Danske Bank forventer nu et resultat i intervallet 16-17 mia. kr.

Tidligere forventede Danske Bank, at resultatet for året ville ende i den lave ende af et interval på 18-20 mia. kr. Nedjusteringen er bl.a. en konsekvens af, at banken har besluttet at donere 1,5 mia. kr. til en uafhængig fond, »der vil blive oprettet med det formål at støtte tiltag til bekæmpelse af international økonomisk kriminalitet, herunder hvidvask, blandt andet i Danmark og Estland.«

»Banken har åbenlyst ikke levet op til sit ansvar i denne sag. Det er skuffende og uacceptabelt, og vi beklager over for alle vores interessenter – ikke mindst vores kunder, investorer, medarbejdere og samfundet generelt. Vi anerkender, at vi har en opgave i at genvinde deres tillid,« udtaler Ole Andersen, der er bestyrelsesformand i Danske Bank i forbindelse med offentliggørelsen af hvidvaskrapporten.

Rapporten, som advokatfirmaet Bruun & Hjejle har stået for, konkluderer bl.a., at »hverken bestyrelsen, bestyrelsesformanden eller den administrerende direktør har misligholdt deres juridiske forpligtelser over for banken.«

Undersøgelsen har dog ikke været i stand til at kortlægge det samlede omfang af hvidvask i filialen i Estland

Læs også
Top job