Investor

Pressemøde presser Danske Bank-aktien længere ned

Aktien i landets største bank er kommet under yderligere pres under bankens pressemøde.

Presset på Danske Bank-aktien fortsætter med fornyet styrke, efter at bankens pressemøde om hvidvaskskandalen i filialen i Estland er gået i gang.

Inden pressemødet gik i gang var aktien nede med ca. 5 pct., men over halvanden time inde i pressemødet er faldet nu oppe på mere end 8 pct.

Dermed er der alene i dag, onsdag, blevet skåret 12,5 mia. kr. af Danske Banks markedsværdi. Med dagens kursudvikling er aktien siden nytår faldet med mere end 33 pct.

Den længe ventede hvidvaskrapport, som advokatfirmaet Bruun & Hjejle har stået for, er der ikke sat tal på omfanget af hvidvask i filialen i Estland, men den peger på, at 200 mia. euro er strømmet igennem afdelingen for de såkaldte non-resident kunder i filialen i Estland. Finans har erfaret, at over 745 mia. kr. er formodet hvidvask.

Derudover peger rapporten på, at »hverken bestyrelsen, bestyrelsesformanden eller den administrerende direktør har misligholdt deres juridiske forpligtelser over for banken.«

Selv om advokatfirmaet frikender Thomas F. Borgen, er topchefen dog snart fortid i banken. Han har nemlig valgt at trække sig i forbindelse med sagen.

Udover afgang og konklusionerne i hvidvaskrapporten indeholder dagens nyhedsstrøm fra Danske Bank også en nedjustering af forventninger til resultatet for 2018. Danske Bank forventer nu et resultat i intervallet 16-17 mia. kr.

Tidligere forventede Danske Bank, at resultatet for året ville ende i den lave ende af et interval på 18-20 mia. kr. Nedjusteringen er bl.a. en konsekvens af, at banken har besluttet at donere 1,5 mia. kr. til en uafhængig fond, »der vil blive oprettet med det formål at støtte tiltag til bekæmpelse af international økonomisk kriminalitet, herunder hvidvask, blandt andet i Danmark og Estland.«

»Banken har åbenlyst ikke levet op til sit ansvar i denne sag. Det er skuffende og uacceptabelt, og vi beklager over for alle vores interessenter – ikke mindst vores kunder, investorer, medarbejdere og samfundet generelt. Vi anerkender, at vi har en opgave i at genvinde deres tillid,« udtaler Ole Andersen, der er bestyrelsesformand i Danske Bank i forbindelse med offentliggørelsen af hvidvaskrapporten.

Læs også
Top job