Serier

Storinvestor om Thomas F. Borgens gyldne håndtryk: »Vi mangler stadig at forstå, hvad kontrakten siger«

ATP kalder det fornuftigt, at Thomas F. Borgen stopper i Danske Bank. Men pensionskæmpen vil ikke kommentere hans fratrædelsesordning på nuværende tidspunkt.

Hvidvask i Danske Bank
Foto: Stine Bidstrup

Det er fornuftigt, at Thomas F. Borgen har valgt at træde tilbage som topchef i Danske Bank. Sådan lyder det fra den danske pensionskæmpe ATP, der er storinvestor i Danske Bank.

Men om det er fornuftigt, at han står til at få mindst 13,7 mio. kr. med sig, når han forlader banken, vil ATP på nuværende tidspunkt ikke udtale sig om.

»Vi mangler stadig at forstå, hvad kontrakten siger. Inden jeg har den på bordet, har jeg ikke lyst til at kommentere det spørgsmål,« siger Claus Wiinblad, der er aktiechef i ATP, i et interview med Finans.

Onsdag offentliggjorde Danske Bank den længe ventede interne undersøgelse af hvidvaskskandalen i bankens filial i Estland. Rapporten satte ikke tal på omfanget af hvidvask i filialen i Estland, men den peger på, at 200 mia. euro er strømmet igennem afdelingen for de såkaldte non-resident kunder i filialen i Estland. Finans har erfaret, at over 745 mia. kr. er formodet hvidvask.

Derudover konkluderer rapporten, at »hverken bestyrelsen, bestyrelsesformanden eller den administrerende direktør har misligholdt deres juridiske forpligtelser over for banken.«

Inden selve offentliggørelsen meddelte banken i en fondsbørsmeddelelse, at Thomas F. Borgen stopper som topchef i banken. Han bliver dog på posten, indtil hans afløser er fundet.

Ifølge Claus Wiinblad peger rapporten på et »massivt ledelsesmæssigt svigt«.

»Det, der er vigtigt, er, hvad der er det rigtige for banken fremadrettet. Det er at rette op på de skader, der er sket på Danske Banks image i denne sag. Set i det lys, synes vi, at det er en fornuftig beslutning Thomas F. Borgen har truffet her til morgen« siger Claus Wiinblad.

Af ATP's halvårlige opgørelse fremgik det for nyligt, at pensionsmastodonten i løbet af de første seks måneder af 2018 havde købt flere end 1,9 mio. aktier i Danske Bank. Dermed har ATP øget sin ejerandel af banken fra 1,05 pct. ved udgangen af 2017 til 1,32 pct.

ATP ønsker ikke at udtale sig om, hvorvidt rapporten har fået eller får konsekvenser for denne investering.

Læs også
Top job