Serier

Analytiker: Hvidvaskbøde til Danske Bank vil formentlig være større end 4 mia. kr.

Hvidvaskskandalen i Danske Bank vil formentlig resultere i en større bøde end den historiske bøde til Deutsche Bank i 2017, vurderer aktieanalytiker.

Hvidvask i Danske Bank
Danske Bank kan ende med at skulle betale en bøde på flere mia. kr., vurderer Jyske Bank. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Danske Bank vil formentlige løbe ind i en bøde på mange mia. kr. som en konsekvens af hvidvaskskandalen i bankens filial i Estland. Sådan lyder vurderingen fra Simon Hagbart Madsen, der er aktieanalytiker i Jyske Bank, på baggrund af den interne undersøgelse af skandalen, som Danske Bank offentliggjorde onsdag formiddag.

»Vi har fået en vished om, hvor galt det kan stå til,« siger Simon Hagbart Madsen med henvisning til, at rapporten pegede på, at 200 mia. euro er strømmet igennem afdelingen for de såkaldte non-resident kunder i filialen i Estland

Rapporten satte dog ikke et egentlig tal på omfanget af hvidvask i filialen i Estland. Finans har erfaret, at over 745 mia. kr. er formodet hvidvask.

Tilbage i 2017 fik Deutsche Bank en bøde på 4 mia. kr. for at have hvidvasket omkring 64 mia. kr. Det var en historisk stor bøde på dette tidspunkt. Og selv om det er nærliggende at trække paralleller til denne, kan man ikke direkte sammenligne sagen fra Deutsche Bank med den fra Danske Bank, lyder det fra Simon Hagbart Madsen, som dog vurderer, at en evt. bøde til Danske Bank bliver større.

»Man skal huske, at Deutsche Bank har en amerikansk banklicens og adgang til dollarclearing. Det øger alt andet lige størrelsen af bøden fra de amerikanske myndigheder. Det er ikke tilfældet for Danske Bank. Omvendt har man potentielt hvidvasket et betydeligt større beløb i Danske Bank. Det gør alt andet lige, at vi må forvente en noget større bøde til Danske Bank end den Deutsche Bank fik,« siger Simon Hagbart Madsen.

Rapporten, som advokatfirmaet Bruun & Hjejle har stået i spidsen for, peger på, at »hverken bestyrelsen, bestyrelsesformanden eller den administrerende direktør har misligholdt deres juridiske forpligtelser over for banken.«

Inden selve offentliggørelsen meddelte banken i en fondsbørsmeddelelse, at Thomas F. Borgen stopper som topchef i banken. Han bliver dog på posten, indtil hans afløser er fundet.

Læs også
Top job