Investor

Spar Nord har købt stort op - pønser på at overtage konkurrent

Spar Nord er nu den største aktionær i Danske Andelskassers Bank, og den nordjyske bank vil gerne overtage hele banken.

Adm. direktør Lasse Nyby fra Spar Nord håber på snart at indgå dialog med Danske Andelskassers Bank om et opkøb. Foto: Gregers Tycho.

Spar Nord pønser på at sluge konkurrenten Danske Andelskassers Bank. Spar Nord har således købt flere end 39 mio. aktier i Danske Andelskassers Bank (DAB), og den nordjyske bank er dermed oppe på en ejerandel på 27 pct.

Det gør Spar Nord til den største aktionær i Danske Andelskassers Bank, men Spar Nord pønser på at gå skridtet videre og helt overtage DAB.

»Efter vores opfattelse er DAB en rigtig interessant bank, og vi tror at en sammenlægning mellem vores to virksomheder kunne være en værdiskabende langsigtet løsning for både kunder, aktionærer og medarbejdere,« udtaler Lasse Nyby, der er adm. direktør i Spar Nord, i en meddelelse til fondsbørsen.

»Vi vil gerne i dialog med DAB's bestyrelse om muligheden for, at vi på de rette betingelser kan give alle DAB's aktionærer et attraktivt tilbud, og den dialog håber vi, at der bliver lejlighed til at tage i den nærmeste fremtid,« lyder det videre fra Lasse Nyby.

Spar Nord har købt den store aktiepost i DAB for 236 mio. kr., og fra Spar Nord lyder det, at købet af aktieposten er interessant, fordi:

»Spar Nord efter frasalg af større aktieposter i Nørresundby Bank A/S i 2015 og Valueinvest Asset Management SA i 2018 har rum i kapitalopgørelsen til såkaldte ”væsentlige kapitalandele” i andre finansielle virksomheder,« som det hedder i fondsbørsmeddelelsen.

»Vi har valgt at foretage investeringen i DAB, fordi vi under de givne omstændigheder – vores egne kapitalforhold og den forventede udvikling i DAB – kan regne en fornuftig forrentning hjem på investeringen,« udtaler Lasse Nyby.

Spar Nord betegner købet som en »strategisk investering«, og Spar Nord peger på, at der er et »match« mellem de to banker.

»DAB og Spar Nord satser begge på kombinationen af personlig rådgivning, tidssvarende digitale løsninger og ikke mindst et stærkt engagement i lokalområdet. Vi har begge fonde blandt vores store aktionærer, som gerne – når de modtager udbytte – vil bidrage til vækst og trivsel i de lokalområder, hvor vi driver vores virksomhed. Sidst men ikke mindst står vi begge over for nogle udfordringer i form af relativt lav efterspørgsel efter finansiering, store og ressourcekrævende compliance-relaterede opgaver og behovet for at udvikle stærke digitale kundeløsninger, som alle gør det relevant at samle sig i større enheder,« siger Lasse Nyby.

Læs også
Top job