Investor

Nordea: Her er grafen, investorerne holder øje med

Den amerikanske rentekurve har kurs mod at indikere en ny recession. Det er dog ikke det eneste, man skal holde øje med, lyder det fra Nordea.

Det er ventet, at Federal Reserve i aften dansk tid sætter sin ledende rente op. Det kan være med til at få rentekurven til at flade endnu mere ud. Foto: Mark Lennihan Foto: Mark Lennihan

Der er én kurve, som investorerne holder særligt øje med i øjeblikket. Sådan lyder det fra Nordea, som henviser til den såkaldte amerikanske rentekurve.

»Det er i høj grad omdrejningspunktet for meget af snakken mellem analytikere og investeringsstrateger i disse tider,« lyder det i en kommentar fra Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea.

Rentekurven dækker over forskellen i renteniveauer på 2- og 10-årige amerikanske statsobligationer, og der er en særlig grund til, at investorerne i øjeblikket har blikket rettet mod denne kurve. Historisk har rentekurven nemlig forudsagt 9 af de seneste 10 recessioner.

Det er dermed én af de bedste indikatorer i forhold til recessioner.

Rentekurven er blevet fladere og fladere igennem en længere periode, og hvis den inverterer, som man kalder det på fagsprog, har der historisk været stor sandsynlighed for, at USA er på vej ind i en recession. Begrebet inverterer dækker over, at renten på den 2-årige amerikanske statsobligation er højere end den 20-årige.

Forskellen er nede omkring 24 basispunkter i øjeblikket. Ved årsskiftet lå den omkring 50 basispunkter.

»Alle recessioner i USA siden 2. Verdenskrig er kommet efter en invertering af renteforskellen, hvor den 10-årige rente er blevet lavere end den 2-årige rente. Historisk set har det været en indikator på en konjunkturvending, og derfor begynder mange investorer så småt at få nervøse trækninger i disse tider,« siger Andreas Østerheden.

Rentekurven er dog ikke det eneste, man som investor skal have fokus på, lyder det fra seniorstrategen, som maner til ro.

»Det hele handler om timing, og her er det svært kun at benytte rentekurven som signal. Recessioner er svære at forudsige, da de typisk kommer af noget, som man ikke har set. Historisk er der gået op til to år fra en invertering af rentekurven til en recession, men det er klart, at det er et advarselssignal til aktierne, hvis rentekurven inverterer,« lyder det fra Andreas Østerheden.

Læs også
Top job