Investor

Valuta: Italiensk uro presser den fælles valuta

Euro er under pres torsdag eftermiddag, hvor der er opstået usikkerhed om den italienske økonomi. De italienske koalitionspartier rygtes at tale for et statsunderskud på 2,4 pct. af bruttonationalproduktet næste år, hvilket vil overskride EU's loft på 2,0 pct.

Samtidig går der rygter om, at dagens budgetforhandlinger er blevet udskudt, og at landets økonomiminister, Giovanni Tria, har truet med at forlade sin post. Dette afvises dog af en talsmand for ministeriet, skriver Reuters.

Meldingerne har bragt euro i defensiven, selv om tyske nøgletal viser, at inflationen er på vej i vejret og dermed øger sandsynligheden for, at Den Europæiske Centralbank på sigt finder grund til at stramme pengepolitikken.

De tyske forbrugerpriser steg med 2,3 pct. i september, mens økonomer blot havde ventet en stigningstakt på 2,0 pct. ifølge Bloomberg News.

Euro ligger torsdag eftermiddag ved 14-tiden i 1,1705 dollar mod 1,1745 dollar onsdag eftermiddag. Dollar styrkes samtidig til 112,85 yen fra 113,05 yen onsdag eftermiddag.

Den amerikanske centralbanks rentemøde onsdag aften formåede kun kortvarigt at skabe bevægelse på valutamarkedet, der i det store hele havde ventet bankens beslutninger.

Banken hævede som ventet renten med 0,25 pct.point for tredje gang i år, og indikerede endnu en renteforhøjelse i december samt tre forhøjelser til næste år og en enkelt forhøjelse i 2020, hvis tingene udvikler sig, som det ser ud til lige for øjeblikket.

Federal Reserve-chef Jerome Powell sagde, at pengepolitikken stadig er imødekommende trods de efterhånden mange renteforhøjelser siden slutningen af 2015 fra et niveau tæt på nul til nu 2,0-2,25 pct.

Læs også
Top job