- Opdateret 05/10/2018 kl. 17:05
Analytiker om styrtdyk i Danske Bank: »Det er usædvanligt«
Det er usædvanligt, at en så stor aktie som Danske Bank dykker så voldsomt, som tilfældet er i dag, siger analytiker.
Danske Bank har kurs mod én af de værste dage nogensinde i bankens tid på børsen. Aktiekursen var en overgang nede med næsten 11 pct., hvilket resulterede i, at der var blevet barberet mere end end 14 mia. kr. af bankens markedsværdi.
Ud på eftermiddagen har kursen rettet sig, så faldet ved lukketid endte på 6,2 pct, hvilket betyder et tab i aktieværdien på 8,9 mia. kr.
»Det er usædvanligt, at Danske Bank falder så meget. Det hører til sjældenhederne, at Danske Bank og banker falder så voldsomt. Det vidner om alvoren,« siger Mikkel Emil Jensen, der er aktieanalytiker i Sydbank.
Det voldsomme kursfald er ifølge Mikkel Emil Jensen blevet udløst af en historie i Financial Times om, at russiske Danske Bank-kunder har brugt såkaldt mirror trading til at overføre op mod 63 mia. kr. via bankens filial i Estland.
I Jyske Bank peger man også på, at det er historien i Financial Times, der har udløst dagens dyk.
»Investorerne reagerer på de nye oplysninger om mirror trading, som er kommet frem i Financial Times, og som åbner op for potentielle amerikanske og britiske bøder,« siger Simon Hagbart Madsen, analytiker i Jyske Bank.
Det var netop mirror trading i forbindelse med hvidvask, der i 2017 udløste en bøde i milliardklassen til Deutsche Bank. Historien fra Financial Times kommer, dagen efter at Danske Bank bekræftede, at den er i dialog med de amerikanske myndigheder, som undersøger hvidvaskskandalen.
»Der var måske nogen, der håbede på, at en bøde til Danske Bank fra de amerikanske myndigheder ville udeblive, fordi banken ikke har en amerikansk banklicens. Men nu er sandsynligheden for en bøde øget,« siger Mikkel Emil Jensen.
Ifølge Mikkel Emil Jensen vil dagens handel ikke være den sidste, hvor der kommer store udsving i Danske Bank-kursen.
»Der er usikkerhed i aktien. Det kommer vi til at se mere af i den kommende tid,« siger Mikkel Emil Jensen.
Torsdag faldt aktiekursen i Danske Bank med 4,6 pct., efter at banken satter en stopper for et aktietilbagekøb til en værdi af 10 mia. kr. Beslutningen kom, efter at Finanstilsynet har påbudt Danske Banks bestyrelse og direktion »at revurdere bankens og bankkoncernens solvensbehov med henblik på at øge kapitaltillægget til et absolut minimum på 10 mia. kr.«