Investor

Efter midtvejsvalget: USA’s økonomiske vækst vil falde

Artiklens øverste billede
Jakob Vejlø, chefstrateg i BankInvest.

Det amerikanske midtvejsvalg vil få konsekvenser for den amerikanske økonomiske udvikling. Kardinalpunktet er, at den økonomiske politik ud af Washington nu bliver sat på autopilot. Dette kommer efter et år præget af markante skattelettelser, der har løftet vækstraten betydeligt. Det kapitel nærmer sig sin afslutning. Effekterne af den ekspansive finanspolitik ventes gradvis at ebbe ud. I 2020 kan væksten meget vel falde til under 2 pct. fra aktuelt 3,5 pct. Det bliver en udfordring for Donald Trump, der vil sætte alt ind på at vinde det amerikanske præsidentvalg igen.

Med demokraternes sejr i Repræsentanternes Hus, mod et republikansk flertal i Senatet, er der lagt op til lidt af en tvist i de næste to år. Demokraterne vil sætte en kæp i hjulet for flere skattelettelser. De betydelige lempelser for virksomheder og de mest formuende truer i stigende grad de skattefinansierede velfærdsydelser, fordi der er efterladt et gabende hul i de offentlige kasser. Trump har lovet store skattelettelser til middelklassen på ”10 pct.”, men det står nu og blinker som urealistisk valgflæsk. Demokraterne vil også sikre, at tilbagerulningen af Obamacare sundhedsprogrammet stoppes, at tidligere FBI-chef Muellers særlige Rusland-undersøgelse fortsætter, ligesom Trump vil møde mere modstand ift. en restriktiv immigrationspolitik. Demokraterne vil muligvis også iværksætte en rigsretssag mod Trump, hvilket kræver et simpelt flertal i Repræsentanternes Hus. Det kræver dog, at anklagerne mod Trump bliver mere konkrete. Og med mindre Mueller afdækker klare lovovertrædelser fra Trump, vil han ikke kunne tvinges ud af Det Hvide Hus. ’Dommerpanelet’ vil bestå af hele Senatet, hvor der kræves 2/3 flertal for at afsætte præsidenten.

Vi kommer således ind i en periode med en form for tørke i konkrete politiske tiltag, men om muligt en endnu større tsunami af politisk støj i medierne. Trump har imidlertid væsentlige frihedsgrader på det udenrigspolitiske område, herunder ift. handelspolitikken. Det skal blive uhyre interessant at se, hvad strategien bliver. Fortsætter Trump & Co. den konfronterende kurs, hvilket der hidtil har været opbakning til i befolkningen? Eller forstår Trump, at der kommer en stor regning på et senere tidspunkt i form af stigende importpriser og lavere eksport for amerikanske virksomheder - og uden tvivl et tab af arbejdspladser på den konto? Det er meget muligt, at Trump begynder at løsne op. Vi har for nylig hørt om en bedre dialog mellem Trump og Xi Jinping, Kinas præsident.

De republikanske skattelettelser i slutningen af 2017 og udgiftsforøgelser i starten af 2018 indvirker klart positivt på BNP-væksten i 2018 og i mindre omfang i 2019. Men herefter er det slut. Estimater peger på, at den finanspolitiske køreplan vil trække direkte ned i den økonomiske aktivitet i 2020. Konsensus blandt økonomer peger lige nu på en realøkonomisk vækst i år på 3 %, det højeste siden finanskrisen, faldende til 2,5 % i 2019 og 1,9 % i 2020. Med USA’s position sent i konjunkturcyklussen trækker risikoen i retning af endnu lavere vækst i 2020, fx presset ned af højere renter og lavere eksport. 2020 kan blive året, hvor amerikanerne begynder at mærke tilbagegang på arbejdsmarkedet og langt større jobusikkerhed end i dag.

Investorerne på de finansielle markeder er allerede i gang med at forberede sig på et scenarie med faldende vækst i verdens største økonomi. Betydelige aktiekorrektioner i oktober var udtryk for stigende usikkerhed om den fremtidige indtjening i selskaberne i USA og globalt. Markederne er ude i en hårfin balancegang. Faldende vækst ned mod niveau på ca. 2 % kan godt accepteres og forenes med stigende aktiekurser. Det er basis scenariet. Men begynder vækstpilen at pege klart lavere ind i 2020, kan det blive den helt store negative katalysator for aktiemarkederne, der har været vant til opsving siden finanskrisen. Trump vil kæmpe indædt for at vinde præsidentvalget igen i november 2020. At gå over i historien som den kontroversielle præsident med bare én periode på posten ligger uden for den ’trumpiske’ selvforståelse. Både Trump, hans medspillere, modspillere og finansmarkederne vil følge de økonomiske nøgletal uhyre tæt i de kommende 2 år.  

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.