Investor

Techrevolutionen kræver en rolig hånd som investor

Den høje hastighed inden for udviklingen af ny teknologi stiller helt særlige krav, når du investerer i teknologiselskaber

Artiklens øverste billede
Lars Skovgaard Andersen, senior investeringstrateg Danske Bank.

Har du en følelse af, at ny teknologi breder sig lidt hurtigere end i gamle dage, er du ikke helt gal på den. Det tog fjernsynet 22 år at nå 50 millioner brugere, mobiltelefonen 12 år og for internettet var tallet blot 7 år. I løbet af få uger spillede 50 millioner mennesker Pokémon Go.

Samtidig har teknologi sat turbo på omfanget og udbredelsen af menneskehedens viden. Indtil 1900-tallet fordoblede vi vores viden hvert århundrede. I dag sker der en fordobling hver 13. måned.

Det er ingen nyhed, at verden løbende forandrer sig med fremkomsten af ny teknologi, men hastigheden har ændret sig og rammer efterhånden alle hverdagsrutiner. Tag eksempelvis smartphonen, som på få år nærmest er blevet en fysisk forlængelse af vores kroppe som kilde til både glæde, frustration – samt ikke mindst distraktion.

For et teknologibegejstret menneske som mig er det høje tempo i forandringerne en evig kilde til fascination, og som investeringsnørd byder udviklingen på en lind strøm af nye interessante investeringsmuligheder. Men udfordringen kan være, at vi som samfund, enkeltindivider – og investorer – ikke når at opdage de mindre heldige følgevirkninger, før skaden er sket.

Et eksempel er vores data, som vi afgiver på nettet. Vi var så begejstrede for, at vi på Facebook kunne følge gamle klassekammerater, ekskærester og mormor i Aalborg, at vi glemte at stille spørgsmålstegn ved, hvordan vores personlige data blev brugt og beskyttet. Den erkendelse har siden ramt os som en tidevandsbølge, og Facebook er nu blot en skygge af sig selv med et kursfald på 38 pct. siden toppen. Skandaler, øgede udgifter til databeskyttelse og mere skeptiske brugere har ramt selskabet hårdt.

Selvfølgelig bør vi i den grad glæde os over de mange positive ting, som teknologiudviklingen giver os. Inden for sundhed hjælper øget datakraft læger og forskere med at behandle og udvikle nye lægemidler, og med udviklingen af hybrid- og elbiler kan vi reducere vores forbrug af fossile brændstoffer. Investeringsbanken Bank of America Merrill Lynch forventer, at 42 pct. af bilparken i 2030 vil være elbiler, og det er en fantastisk fremtidsudsigt, som i høj grad er drevet af ny teknologi. Men det betyder ikke nødvendigvis, at Tesla bliver den langsigtede vinder.

Med den høje hastighed inden for ny teknologi kan tømmermændene ramme hurtigere og hårdere, end vi er vant til, ligesom nye teknologier og selskaber på kort tid kan sætte dem, vi hylder i dag, skatmat. Det er derfor ekstremt vigtigt, at man som investor ikke går all in på de teknologier, selskaber og fænomener, der lyser klarest lige nu. Hvem taler fx længere om kryptovalutaer, der for mindre end et år siden var på alles læber?

Det er derfor ekstremt vigtigt, at man som investor ikke går all in på de teknologier, selskaber og fænomener, der lyser klarest lige nu. Hvem taler fx længere om kryptovalutaer, der for mindre end et år siden var på alles læber?

Lars Skovgaard Andersen, senior investeringstrateg Danske Bank.

At investere i teknologi kræver en rolig og velovervejet hånd, der ikke lader sig forblinde og forføre. Jo mere hype der er om enkelte teknologier og selskaber, jo vigtigere er det groft sagt at holde igen og sprede risikoen i sine investeringer. Selvfølgelig har jeg også favoritter, men de får aldrig lov at løbe med al min opmærksomhed – og alle mine penge. Samtidig kan det ofte være en god strategi at investere i fonde med en bred portefølje af investeringer inden for et interessant tema – som fx digital sikkerhed eller robotter og automatisering – frem for egenhændigt at forsøge at identificere fremtidens vindere. Det kan være en pokkers svær kunst.

2018 har været præget af meget store udsving på aktiemarkederne, og ikke mindst teknologiselskaber har været i vælten. Det er på sin vis også en påmindelse om, at tingene på godt og ondt ofte går lidt hurtigere inden for teknologi. Når det gælder teknologiaktierne i din portefølje, er det derfor i særdeleshed vigtigt at være over dine investeringer, så du ikke bliver fanget i fordums storhed.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.