Investor

USA's olieproduktion fortsætter rekordfremgang

USA's olieproduktion fortsætter med at stige. I september nåede den således en ny rekord i 11,475 mio. tønder om dagen, hvilket var næsten 2 mio. tønder om dagen mere end niveauet 12 måneder før.

Foto: AP/Larry MacDougal

Den stigende amerikanske produktion falder sammen med, at landets egne lagre af råolie er steget ni uger i træk, og med at olieprisen er faldet markant med mere end 33 pct. siden den seneste top den 3. oktober.

Det fremgår af data fra den amerikanske regering.

- Produktionsstigningen er ikke en ny historie, men disse data understreger det, og det lægger yderligere pres på saudierne til at føre an i en Opec-plus-flere-lande produktionsreduktion næste uge. Hvis de manglede en påmindelse - boom - der fik de lige en, siger Michael Wittner, olieanalytiker i Société Générale til Financial Times.

Prisen på olie faldt fredag igen i USA med 1,5 pct. til 50,70 dollar for en tønde olie. Da olien toppede i pris i oktober var den oppe i 76,41 dollar for en tønde råolie.

Den lave oliepris kan dog medføre, at den høje amerikanske produktion igen vil dale. Den er nemlig boostet af producenterne inden for skifferolie, hvor man har højere omkostninger end flere af de mellemøstlige olieproducerende lande.

Flere af de amerikanske producenter har på den baggrund indikeret, at en pris omkring 50 dollar for en tønde medfører, at man vil reducere investeringsplanerne, mens en pris nede omkring 40 dollar kan betyde lukninger af oliebrønde i de to store skifferolieområder, Permian Basin i Texas og Bakken i North Dakota, hvor det meste af USA's produktionsvækst kommer fra.

Læs også
Top job