Investor

Rentekurven falder under 10 basispoint - skaber recessionsbekymring

Rentekurven i USA falder tirsdag under 10 basispoint for første gang i 2018. Det skaber bekymring for, at en recession i den amerikanske økonomi er på vej.

Tirsdag kl. 13:30, amerikansk østkysttid, er rentekurven faldet fra knap 15 basispoint mandag aften til lige under 10 basispunkter, da den tiårige rente er faldet med mere end 7 basispoint til knap 2,90 pct., mens den toårige rente blot falder med lige under 3 basispoint til 2,80 pct.

Mandag faldt rentekurven med 5 basispoint, hvilket var det største fald siden marts i år.

Rentekurven, forskellen på renten mellem den tiårige og den toårige statsobligation i USA, følges tæt af investorer og økonomer, da den gennem de seneste 50 år - syv gange i alt - har forvarslet en recession i amerikansk økonomi ved at vende rundt, eller gå i minus, således at den toårige rente har ligget over den tiårige.

Ved årets start lå rentekurven i 52 basispunkter.

- Folk vurderer, at Fed vil fortsætte med at stramme pengepolitikken trods en mulig opbremsning. Det lægger alt sammen op til en vending i rentekurven. Det peger på, at en recession kommer inden for de næste 12 til 18 måneder, siger Tom di Galoma, direktør i Seaport Global Securities, til Financial Times.

Faldet i den lange rente peger på, at markedet ikke venter en fortsættelse af den buldrende amerikanske økonomi, og derfor falder inflationsforventningerne.

At den toårige rente, som er mere følsom over for centralbankens toneangivende rente, samtidig ikke falder mere skyldes, at markedet fortsat venter, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, eller bare Fed, vil fortsætte med at hæve sin toneangivende rente ind i 2019.

Mandag vendte rentekurven mellem den treårige og den femårige amerikanske statsobligation i minus med godt 1 basispoint, hvilket tirsdag øges til minus 3 basispunkter.

Hos Bloomberg Intelligence mener man dog ikke, at vendingen af kurven i forenden af renterne indikerer, at det også vil ske i bagkanten.

- Faktisk viser implicitte futurepriser, at kurven vil stejle i slutningen af 2019. Vi ser denne udvikling i den korte ende af statsobligationerne som en indregning af en pause i Federal Reserves renteforhøjelser i 2019, skriver analytikerne Ira F. Jersey og Angelo Manolatos i en kommentar.

Læs også
Top job