Investor

Økononom forventer »meget rød« aktieåbning: »Investorerne panikker over Huawei-sagen«

Efter markante aktiefald i USA i fredags og faldende markeder i Asien mandag morgen står danske aktier til fald, lyder det fra Per Hansen.

Huawei er kommet i fokus i handelskrigen mellem USA og Kina, efter at selskabets økonomidirektør er blevet anholdt i Canada med henblik på udvisning til USA. Foto: AP/Ng Han Guan

Det danske aktiemarked får en dårlig begyndelse på ugen. Sådan lyder det fra Per Hansen, investeringsøkonom hos onlinebørsmægleren Nordnet, der forventer en »meget rød aktieåbning«.

»Investorerne panikker over Huawei sagen. Den optimisme, som kunne spores for en uge siden efter mødet mellem Trump og Xi Jinping er nu helt væk,« skriver Per Hansen i en kommentar.

Handelskrigen mellem USA og Kina har i lang tid trukket røde spor over aktiemarkederne, og bekymringerne tog til, efter at det kom frem, at Meng Wanzhou, der er økonomichef i det kinesiske teknologiselskab Huawei er blevet anholdt i Canada.

Anholdelsen fandt sted i Canada med henblik på udlevering til USA for brud på USA’s sanktioner over for Iran. Fredag lukkede de amerikanske markeder med markante fald. Det teknologitunge Nasdaq-indeks faldt med mere end 3 pct., Dow Jones-indekset faldt med 2,24 pct., mens det ledende indeks S&P 500 dykkede med 2,33 pct.

Her til morgen har faldene spredt sig til Asien, og de vil ifølge Per Hansen altså også nå hele vejen til Danmark, når handlen herhjemme bliver skudt i gang kl. 9.

»Fredagens negative amerikanske marked og dagens friske asiatiske kursfald, kan ikke undgå at give en negativ start på aktieugen. Kursfald i størrelsesorden 1 til 1,5 pct. er realistisk, når de danske aktier. Den normale gode stemning, som præger perioden fra oktober til og med januar i det følgende år, synes meget langt væk,« skriver Per Hansen.

I Danske Bank følger Allan von Mehren, chefanalytiker, udviklingen. Torsdag vurderede han, at USA og Kina trods Huawei-sagen vil nå til enighed om en aftale i løbet af 2019.

»De kommende dage vil blive spændende i forhold til om det får nogen konsekvenser for forhandlingerne på handelsområdet – og hvor store. Det er stadig vores forventning, at man når frem til en aftale i 2019. Handelskrigen begynder i stigende grad at ramme amerikanske aktiemarkeder og vigtige vælgergrupper inden for landbruget og bilindustrien,« skrev Allan von Mehren i en analyse.

Læs også
Top job