Investor

Skidt 2018 for C25: Ambu har toppet og Danske og Pandora floppet

Hvidvask, handelskrig, brexit og frygt for aftagende global vækst er nogle af de begivenheder, der har præget året for aktierne i det danske eliteindeks, C25.

Begivenhederne gav store udsving hen over året, og eliteindekset lå frem til 1. september til en lille stigning, før det siden faldt markant tilbage og kort før årsafslutningen ligger mere end 10 pct. lavere end ved årets start.

Nedturen svarer til, at aktionærværdier for over 160 mia. kr. er smuldret væk i indeksets 25 aktier, hvilket dækker over et fald i eliteaktiernes børsværdier på mere end 235 mia. kr. korrigeret for de udbytter på cirka 75 mia. kr., som de trods alt har sendt i lommerne på deres aktionærer.

Der er dog ekstrem stor spredning i de enkelte eliteaktiers performance i løbet af året, hvor Ambu og Ørsted er de to største vindaktier ud af 11 C25-aktier i plus, mens 14 er faldet. Årets aktieflop tæller særligt Pandora, Bavarian og hvidvaskramte Danske Bank.

Ambu kan ved årets udgang notere en kurs på omkring 157 kr. og en stigning for året på hele 41,3 pct., hvilket placerer selskabet i toppen af eliteindekset. Det har dog også for den succesfulde medicovirksomhed været et tumultarisk år, hvor aktien i sensommeren toppede året i 274,20 kr., men siden er faldet omkring 40 pct. tilbage.

Faldet var udløst af en række begivenheder, herunder regnskabet for tredje kvartal, og bestyrelsesformand Jens Bagers og den tidligere storaktionær Chr. Augustinus Fabrikkers store aktiesalg i henholdsvis august og september.

Efter at aktien var nede at runde 111,70 kr. i midten af november - og dermed havde sat det meste af årets stigning over styr - kom den siden stærkt igen. De store kursudsving i aktien blev også omtalt på selskabets generalforsamling i midten af december.

- Den måde, det er lykkedes Ambu at øge toplinjevæksten og EBIT-marginalen, er eksemplarisk. På den anden side står man tilbage med en aktiekursudvikling, der over det seneste år har været alt for svingende. Det vil være hensigtsmæssigt, hvis det kan lykkes at få en mere stabil kursudvikling i fremtiden, lød det fra Claus Berner Møller fra ATP.

Ørsted har også haft et forrygende år i det negative marked, hvor energiselskabet har præsteret en fremgang på 32,9 pct.

Begivenhederne har stået i kø for selskabet i løbet af året, som blandt andet har budt på frasalg af en halvpart i havvindmølleparken Hornsea 1 for 37,5 mia. kr., et opkøb af den amerikanske havparkudvikler Deepwater Wind for 3,3 mia. kr. og erhvervelsen af den amerikanske landmølleforretning Lincoln Clean Energy for 3,7 mia. kr.

Finansielt har selskabet også præsteret godt, og både i regnskabet for første og tredje kvartal blev forventningerne til hele 2018 opjusteret.

Modsat Ørsted har smykkevirksomheden Pandora haft et miserabelt år med skuffende finansielle præstationer, svigtende tillid blandt investorerne og en fyring af topchef Anders Colding Friis.

Pandora kom med årets anden nedjustering i regnskabet for tredje kvartal i starten af november, hvor selskabet også ændrede den strategi, som det satte i søen i starten af året. Finanshuset DNB vurderede i midten af december, at Pandoras regnskab for fjerde kvartal af 2018 vil vise resultater i den lave ende af det nedjusterede prognoseinterval fra november og leder fortsat lidt efter lyspunkterne fremadrettet.

- Det foruroliger os, at 2019 sandsynligvis ikke vil markere et vendepunkt i den negative trend for omsætningen, mens vi er en smule opmuntrede over, at marginpresset kan lette noget, lød det fra DNB i et notat.

Hen mod årets afslutning kan Pandora notere et fald for året på 61,6 pct.

Bavarian Nordic, der frem til 27. december har været med i eliteindekset, faldt henover året 46,3 pct. Aktien har været en af de mest shortede på det danske aktiemarked, hvor investorer i stor stil dermed har spekuleret i kursfald.

At dømme efter kursudviklingen hen over året ser mange af shortspekulanterne ud til at have haft succes med deres forehavende. I mangel af positive kursudløsere har aktien fået lov til at sive i årets løb, i takt med at investorer i de nervøse markeder søgte i ly fra de markedsmæssige usikkerheder.

For Danske Bank blev 2018 et mareridtsår af dimensioner, hvor bankens hvidvaskskandale voksede sig større fra dag til dag, før det i en rapport i september blev opgjort, at mistænkelige pengestrømme på 1500 mio. kr. var flydt igennem bankens estiske non-resident-portefølje over en årrække.

Skandalen fik efterfølgende administrerende direktør Thomas Borgen til at trække sig, og sagen fik tilføjet endnu et kapitel i starten af december, da bankens storaktionær, A.P. Møller Holding, orkestrerede en udskiftning af bestyrelsesformand Ole Andersen med Dansk Industris mangeårige direktør, Karsten Dybvad.

- Der skal nye ledelseskræfter og forandringer i bestyrelsen, for at Danske Bank kan styrke sin position som en ledende nordisk bank, sagde administrerende direktør Robert Uggla fra A.P. Møller Holding i forbindelse med anmodningen om skiftet.

Danske Banks aktie er i årets løb blevet nedsablet med 46,9 pct.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.