Investor

Økonom efter glippet salg: Ørsted står til at få kursklø på børsen

Det vil komme til at koste på aktiekursen, at salget af Ørsteds eldistributionsforretning Radius ikke bliver til noget foreløbigt, lyder det fra investeringsøkonom.

Artiklens øverste billede
Ørsted kommer ikke til at sælge Radius foreløbigt. Foto: Ørsted

Der er lagt i kakkelovnen til, at der bliver brændt mange mio. kr. af markedsværdien i Ørsted, når børsen åbner mandag. Sådan lyder vurderingen fra Per Hansen, der er investeringsøkonom i onlinebørsmægleren Nordnet, efter at det søndag stod klart, at der ikke er politisk opbakning til et salg af Ørsteds eldistributionsforretning Radius.

»Den fremtidige usikkerhed og formentlig en skrinlæggelse af et salg eller et salg til en hjemlig køber til en lavere pris, som er i tråd med det politiske flertal, vil mandag morgen sende aktien nedad,« skriver Per Hansen i en kommentar, hvor han vurderer, at kursen vil falde med mellem 3 og 5 pct. i dagens handel.

Siden sommeren 2018 har Ørsted arbejdet på at sælge Radius, der har over en million kunder på Sjælland. Salget, der ville have resulteret i en privatisering af elnettet, blev dog mødt af hård kritik, og nogen frygtede, at den nye ejer af Radius ville kunne skrue priserne op for at skabe et større afkast.

Staten ejer 50,7 pct. af Ørsted, og der skulle derfor et flertal i Folketinget til for at få salget igennem. Men søndag blev det meddelt, at hverken Socialdemokratiet, SF eller Dansk Folkeparti kunne støtte et salg.

»Finansministeriet har nu til Ørsteds overraskelse meddelt, at der ikke længere er politisk opbakning til at fortsætte den strukturerede salgsproces. Ørsteds ledelse vurderer fortsat, at det er i selskabets, aktionærernes og kundernes interesse, at eldistributionsforretningen, privatkunde-forretningen for el og gas samt forretningen for udendørsbelysning overgår til et nyt ejerskab,« meddelte Ørsted i en fondsbørsmeddelelse.

Ifølge Per Hansen er der med det glippede salg udsigt til, at aktionærerne i Ørsted ikke får et ekstraordinært udbytte.

»Investorerne har kunnet øjne en betydelig ekstraordinær udlodning, som inklusive det ordinære udbytte meget vel kunne være 10 mia. eller mere efter salget af distributionsforretningen, som købere angiveligt har været villige til at byde op til 20 mia. for. Efter at der ikke længere er flertal for salget i den nuværende form, bliver der, hvis det politiske veto står til troende, ikke noget af det, og investorerne, inklusive den danske stat som majoritetsaktionær, kan alene se frem til en ”ordinær” udbyttebetaling,« skriver Per Hansen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.