Investor

Grus i europæisk vækstmotor kan aflyse planlagt renteforhøjelse

Artiklens øverste billede
Søren Vestergaard Kristensen, makroøkonom Sydbank

Det europæiske opsving ser ud til at have mistet noget saft og kraft i den seneste tid. BNP-rapporterne for årets tredje kvartal var set over en bred kam trist læsning. Det var ikke verdens største overraskelse, for opbremsningen var sådan set i store træk ventet, da adskillige vækstindikatorer henover de seneste måneder har varslet nedgang. Det viste sig at holde stik, og derfor må det give panderynker hos Den Europæiske Centralbank (ECB), at vækstindikatorerne sidenhen er fortsat ned. Det tyder altså på, at det heller ikke kommer til at gå særlig hurtigt frem for europæisk økonomi i årets fjerde kvartal.

Nuvel, væksten i årets tredje kvartal var også præget af midlertidige faktorer, der holdt væksten tilbage. I Tyskland var det nye emissionsregler, som satte samlebåndene på de tyske bilfabrikker i stå i en længere periode i løbet af kvartalet. Man kan derfor håbe, at væksten vender tilbage i et lidt højere gear. Her kan man dog notere sig, at det blot er den seneste forklaring, i rækken af mange, på midlertidig økonomisk svaghed. Af andre årsager, som ECB har nævnt alene i 2018 kan blandt andet nævnes en usædvanlig kold vinter, tysk influenza epidemi og slagsmålet omkring det italienske budget.    

Disse faktorer er ganske givet en del af forklaringen, men vi tror også, en stor del af forklaringen skal findes langt uden for Europas grænser. Nemlig i den afmatning vi har set i Kina og flere andre emerging markets økonomier. Særligt Kina, men også flere andre emerging markets økonomier betyder meget i Europa. Væsentligt mere end de gør i USA. Derfor bærer afmatningen i Kina og andre udviklingslande også en stor del af ansvaret for forværringen af de europæiske nøgletal. Derfor vil det også være rigtig godt for både kinesisk og europæisk økonomi, hvis den gode stemning mellem Trump og den kinesiske præsident Xi Jinping fortsætter.

Undgår man yderligere toldmure, vil det nemlig være en hjælpende hånd i Europa. Men selv, hvis det skulle ende sådan, så ser vækstbilledet i Europa lige nu noget svagere end for et halvt år siden. Hvordan vil ECB reagere? På det kommende rentemøde får vi en ny prognose fra ECB, og de kan nærmest ikke undgå at nedjustere udsigterne for både væksten og inflationen.

Som nævnt ovenfor giver det med stor sandsynlighed panderynker i ECB. Ikke mindst fordi centralbanken gradvist er i gang med at fjerne den enormt lempelige pengepolitik fra de finansielle markeder. Derfor er det smuldrende vækstbillede meget dårlig timing. Alligevel tror vi dog, at ECB indtil videre vil fortsætte ned af den sti. Det betyder, at centralbanken vil indstille opkøbene af obligationer for nye penge, mens man vil holde fast i signalet om en renteforhøjelse i andet halvår af 2019. Alene erkendelsen af de økonomiske svagheder vil dog få nogle investorer til at tvivle på en renteforhøjelse i 2019.

Allerede nu har vi set renterne falde i store dele af Europa og i Danmark. Det vidner blandt andet om, at investorerne allerede tvivler på, at renteforhøjelser fra ECB nærmer sig. Investorerne har ret i, at ECB’s planer om renteforhøjelser næppe bliver realiseret, hvis væksten forsvinder fra europæisk økonomi. Vi forventer dog fortsat, at der er tale om en nedgang i væksten snarere end starten på en egentlig nedtur. Selv en behersket vækst bør være nok til, at det europæiske arbejdsmarked fortsætter med at stramme til, og de seneste tal for lønstigningstakten er også positiv læsning i ECB.

Derfor forventer vi også fortsat, at ECB får hævet renten en enkelt gang i slutningen af året. Udviklingen i den seneste tid er dog et vidnesbyrd om, at epoken med lav renter ikke slutter lige med det første.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.