Grus i europæisk vækstmotor kan aflyse planlagt renteforhøjelse
Det europæiske opsving ser ud til at have mistet noget saft og kraft i den seneste tid. BNP-rapporterne for årets tredje kvartal var set over en bred kam trist læsning. Det var ikke verdens største overraskelse, for opbremsningen var sådan set i store træk ventet, da adskillige vækstindikatorer henover de seneste måneder har varslet nedgang. Det viste sig at holde stik, og derfor må det give panderynker hos Den Europæiske Centralbank (ECB), at vækstindikatorerne sidenhen er fortsat ned. Det tyder altså på, at det heller ikke kommer til at gå særlig hurtigt frem for europæisk økonomi i årets fjerde kvartal.
Nuvel, væksten i årets tredje kvartal var også præget af midlertidige faktorer, der holdt væksten tilbage. I Tyskland var det nye emissionsregler, som satte samlebåndene på de tyske bilfabrikker i stå i en længere periode i løbet af kvartalet. Man kan derfor håbe, at væksten vender tilbage i et lidt højere gear. Her kan man dog notere sig, at det blot er den seneste forklaring, i rækken af mange, på midlertidig økonomisk svaghed. Af andre årsager, som ECB har nævnt alene i 2018 kan blandt andet nævnes en usædvanlig kold vinter, tysk influenza epidemi og slagsmålet omkring det italienske budget.
Disse faktorer er ganske givet en del af forklaringen, men vi tror også, en stor del af forklaringen skal findes langt uden for Europas grænser. Nemlig i den afmatning vi har set i Kina og flere andre emerging markets økonomier. Særligt Kina, men også flere andre emerging markets økonomier betyder meget i Europa. Væsentligt mere end de gør i USA. Derfor bærer afmatningen i Kina og andre udviklingslande også en stor del af ansvaret for forværringen af de europæiske nøgletal. Derfor vil det også være rigtig godt for både kinesisk og europæisk økonomi, hvis den gode stemning mellem Trump og den kinesiske præsident Xi Jinping fortsætter.
Undgår man yderligere toldmure, vil det nemlig være en hjælpende hånd i Europa. Men selv, hvis det skulle ende sådan, så ser vækstbilledet i Europa lige nu noget svagere end for et halvt år siden. Hvordan vil ECB reagere? På det kommende rentemøde får vi en ny prognose fra ECB, og de kan nærmest ikke undgå at nedjustere udsigterne for både væksten og inflationen.
Som nævnt ovenfor giver det med stor sandsynlighed panderynker i ECB. Ikke mindst fordi centralbanken gradvist er i gang med at fjerne den enormt lempelige pengepolitik fra de finansielle markeder. Derfor er det smuldrende vækstbillede meget dårlig timing. Alligevel tror vi dog, at ECB indtil videre vil fortsætte ned af den sti. Det betyder, at centralbanken vil indstille opkøbene af obligationer for nye penge, mens man vil holde fast i signalet om en renteforhøjelse i andet halvår af 2019. Alene erkendelsen af de økonomiske svagheder vil dog få nogle investorer til at tvivle på en renteforhøjelse i 2019.
Allerede nu har vi set renterne falde i store dele af Europa og i Danmark. Det vidner blandt andet om, at investorerne allerede tvivler på, at renteforhøjelser fra ECB nærmer sig. Investorerne har ret i, at ECB’s planer om renteforhøjelser næppe bliver realiseret, hvis væksten forsvinder fra europæisk økonomi. Vi forventer dog fortsat, at der er tale om en nedgang i væksten snarere end starten på en egentlig nedtur. Selv en behersket vækst bør være nok til, at det europæiske arbejdsmarked fortsætter med at stramme til, og de seneste tal for lønstigningstakten er også positiv læsning i ECB.
Derfor forventer vi også fortsat, at ECB får hævet renten en enkelt gang i slutningen af året. Udviklingen i den seneste tid er dog et vidnesbyrd om, at epoken med lav renter ikke slutter lige med det første.