Investor

Analytikere forventer vækst i asien men et pres i Europa og Nordamerika

Artiklens øverste billede
Foto: Martin Lehmann

Laktoseallergi og efterspørgsel efter vaskemidler, der fjerner lugt ved lave temperaturer, vil være de områder, der er med til at øge omsætningen hos Novozymes i det sidste kvartal af 2018. Derimod vil enzymer til bioenergi være under pres, da de amerikanske landmænd holder igen.

Det vurderer Morten Imsgard, aktieanalytiker i Sydbank, forud for regnskabet for fjerde kvartal, som Novozymes præsenterer torsdag morgen.

Han venter en fortsat vækst i det asiatiske salg i divisionen Vaskemidler drevet af stigende efterspørgsel efter flydende vaskemiddelformuleringer. Modsat trækker dog de omkostningsbevidste kunder i Europa og Nordamerika samt svage markeder i Mellemøsten.

- Vi har fokus på kommentarer omkring salgsudviklingen i Mellemøsten, hvor salget var under pres i tredje kvartal. Vi forventer, at de nyeste produkter inden for Novozymes' hygiejne-produktplatform vil bidrage i stigende omfang til salgsvæksten i fjerde kvartal, siger Morten Imsgard.

Ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Estimates ventes salget i den største division, Vaskemidler, at være vokset med 2,3 pct. til 1169 mio. kr. i forhold til fjerde kvartal 2017.

I den næststørste division, Føde- og drikkevarer, venter analytikerne en vækst i salget på mere end 5 pct. i fjerde kvartal 2018 i forhold til perioden året før, og omsætningen ses lande på 1026 mio. kr.

Sydbanks analytiker venter, at væksten i salget af enzymer til denne kategori især vil være drevet af salg af enzymer til ernæringsindustrien, hvor der blandt andet er god efterspørgsel efter enzymer til produktion af laktosefri produkter.

- Jeg venter derimod en fortsat afmatning i salgsvæksten til stivelsesindustrien i kvartalet som følge af råvareprisudviklingen i Asien, lyder det fra Morten Imsgard.

Divisionen Bioenergi var inden finanskrisen udset til at være det guldæg, der skulle være med til at drive Novozymes frem. Men faldende oliepriser fik amerikanske landmænd til at sadle om og vælge afgrøder, de kunne få flere penge for end bioethanol.

- Den amerikanske ethanolproduktion i fjerde kvartal 2018 er faldet med 1,1 pct. i forhold til niveauet i fjerde kvartal 2017, der derfor udgør et langt mere udfordrende sammenligningsgrundlag end i de foregående kvartaler, siger Morten Imsgard.

- Derfor venter vi også en markant lavere organisk salgsvækst i slutningen af 2018 i forhold til niveauet i de tre første kvartaler, påpeger han.

Sydbanks analytiker regner dog med, at nye produktlanceringer gør, at enzymgiganten vokser mere end det underliggende marked.

Ifølge Ritzau Estimates ventes omsætningen i denne division at lande på 763 mio. kr. mod 698 mio. kr. i fjerde kvartal forrige år.

Novozymes leverer også enzymer til blandt andet dyrefoder, og divisionen Landbrug og foder ventes at tage lidt af et spring frem i kvartalet. Analytikerne venter en fremgang på 8,8 pct. i forhold til fjerde kvartal 2017 til en omsætning på 652 mio. kr.

Det er primært salget af biologiske produkter til landbrugssektoren, der vil stå bag fremgangen - men også salg til industrien, der producerer dyrefoder, vil kunne påvirke resultatet.

- Her har jeg især fokus på kommentarer omkring salget til dyrefoderindustrien i specielt Latinamerika, som var under pres i det foregående kvartal, siger Morten Imsgaard.

For hele koncernen venter analytikerne ifølge Ritzau Estimates en omsætning på 3805 mio. kr. i det sidste kvartal af 2018 mod 3673 mio. kr. for samme periode såret før.

På bundlinjen ventes et overskud på 824 mio. kr. mod 794 mio. kr. i fjerde kvartal 2017-

Den organiske vækst ventes ifølge Ritzau Estimates at lande på 3,7 pct. i kvartalet og 4,2 pct. for hele 2018 mod 4 pct. i henholdsvis fjerde kvartal 2017 og hele 2017.

Sydabank venter, at Novozymes' prognose for 2019 vil være en organisk salgsvækst på 3-5 pct. og en overskudsgrad målt i danske kr. på omkring 28 pct.

For 2018 lyder Novozymes forventninger på en organisk salgsvækst i den lave ende af 4-6 pct.

Af de syv analytikere er der to, der anbefaler "køb/akkumuler" af Novozymes-aktien, tre anbefaler "hold/neutral", og to anbefaler "sælg/reducer".

Det gennemsnitlige kursmål er 314 kr. for de seks analytikere, som har oplyst et sådant. Det laveste kursmål er på 275 kr., mens det højeste er på 350 kr.

Novozymes kommer med regnskab for fjerde kvartal den 24. januar om morgenen.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.