Investor

Vigtigt økonomisk nøgletal er langt mindre pålidelig end normalt

Frank Velling, investeringsansvarlig og porteføljemanager, SEB

Gennem 4. kvartal stødte man ofte og oftere på ordet ’recession’ i det amerikanske finansielle landskab. En af de forklaringer man stødte på, var den markante aktienedtur, som i sig selv kan få negative realøkonomiske effekter. Andre forklaringer pegede på den modsatte kausalitet: Nemlig at aktienedturen var en konsekvens af en forestående økonomisk recession. Men står det virkelige så slemt til i amerikansk økonomi?

Handelskrig og pengepolitiske stramninger har begge potentialet til at køre økonomien i sænk. Men på begge områder har der været positivt nyt: USA og Kina er i dialog på meget højt niveau, og stort set alle medlemmer af Den amerikanske centralbank, FED, har indikeret, at man nu holder en pause med renteforhøjelser.

Når vi skal sige noget om fremtiden, er vi stærkt afhængige af historiske tidsserier. Men nogle gange ydes der vold på disse: Man antager, at økonomiske adfærdsmekanismer og relationer er de samme i dag, som de var i en svunden tid. Ofte går det godt, men andre gange må man undre sig. Det seneste dyk i det amerikanske ISM-indeks for fremstillingssektoren bestyrkede profeterne i, at enden på højkonjunkturen er nær. Dette indeks har historisk været en særdels god indikator for økonomisk vækst. Men, fremstillingssektoren udgør kun omkring 10 pct. af økonomien, og kan undertiden være påvirket af specielle forhold, som ikke gælder for resten af økonomien. Det var tilfældet denne gang.

Der var to forhold, som trak denne aktivitetsindikator ned: Handelskonflikten mellem USA og Kina samt et 40 pct. dyk i olieprisen fra starten af oktober indtil juleaften. Førstnævnte var tydelig i de kommentarer, som ISM fik fra de responderende virksomheder. Og handelskonflikten rammer indtil videre først og fremmest fremstillings.- og landbrugssektorerne. At faldende oliepris trækker indekset ned, er derimod næsten helt blevet ignoreret af markedet.

USA er på kort tid gået fra at være verdens største olieimportør til at være verdens største producent. Produktionen er mere end fordoblet til 11,5 millioner tønder per dag siden 2011. Energieventuret giver et stort boost til amerikansk økonomi. Der investeres årligt mellem 80 og 100 mia. dollar i sektoren, hvilket svarer til knap 0,5 pct. af USA’s samlede BNP. Men produktionen tilpasser sig også langt hurtigere prisudviklingen i dag. Det betyder også, at et så markant olieprisdyk, som man så fra starten af oktober til juleaften, kraftigt reducerer investeringerne i sektoren og aktiviteten i hele den industri, der følger med. Ergo: Fremstillingssektoren bliver væsentligt hårdere ramt end servicesektoren.

Så ”ja”: Afmatningen i den amerikanske fremstillingssektor er reel. Men den er i høj grad isoleret hertil, og der skal negative nyheder til på handelsfronten, for at en recession kan blive aktuel i år. Det er det modsatte vi oplever lige nu.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.