Investor

Politisk kaos kunne ikke komme på et bedre tidspunkt

Artiklens øverste billede
Lars Skovgaard Andersen, senior investeringstrateg Danske Bank.

Man skal passe på, hvad man ønsker sig – og jeg ønsker mig absolut ikke politisk usikkerhed. Al usikkerhed er gift for de finansielle markeder, og i øjeblikket har vi politisk usikkerhed rundt omkring i verden i rigelige mængder.

Men når det nu endelig skal være, kunne den politiske støj ikke komme på et bedre tidspunkt, hvor global økonomi tilsyneladende er så stærk, at den kan absorbere det.

Efter en god og harmonisk periode, hvor de finansielle markeder har været forskånet for de helt store politisk overskrifter, er der tilsyneladende samlet til bunke. Som et andet frugttræ springer de politiske risici ud i fuldt flor i disse uger og i høj grad med USA som omdrejningspunkt: USA vs. Iran, USA vs. Korea samt USA vs. Kina og resten af verden i den eskalerende handelskrig.

Men hvorfor eskalerer de politiske risici nu, og hvor bekymrede skal vi være?

Vi har til stadighed en række uløste problemer i kategorien ’politiske udfordringer, vi har glemt i øjeblikket, men som vi kan blive bange for, hvis lejligheden byder sig.’ I denne glemmekasse opbevarer vi aktuelt problemer som fx konflikten i Ukraine/Rusland, Italiens budgetoverskridelse samt øget gældsættelse – ikke mindst den amerikanske statsgæld.

Af og til bliver et eller flere af disse problemer støvet af og hentet frem i rampelyset, når vi har den rette gnist til at antænde opmærksomheden. Det har vi i tidens løb set gang på gang, selv om vi lader til at blive lige overraskede og bekymrede hver eneste gang.

Heldigvis ventede Donald Trump belejligt nok med at skrue op for retorikken, til den amerikanske regnskabssæson var næsten færdig, så det ikke nåede at få så negativ afsmitning på selskabernes forventninger til fremtiden. Ellers kunne reaktionen på aktiemarkederne have været betydeligt værre, end den rent faktisk har været. For ser vi på de rå afkastdata, har der været store udsving de seneste uger, men på bundlinjen er skaderne ret begrænsede.

Kinesiske aktier har godt nok fået en på lampen med et fald på næsten 12 pct., siden forhandlingerne med USA brød sammen den 3. maj, og handelskrigen eskalerede, men globale aktier er faktisk blot faldet ca. 3 pct. Det skal ses i lyset af, at globale aktier frem til 3. maj var steget omkring 17 pct. i år, opgjort i lokal valuta.

Der er flere årsager til den begrænsede effekt på globale aktier – dels medvind fra fundamentale, økonomiske faktorer, og dels at selskabernes indtjening endnu ikke er blevet så hårdt ramt af handelskrigen det seneste år, som man kunne have frygtet.

Ja, den økonomiske vækst er lavere i år, men det forventede vi under alle omstændigheder, handelskrig eller ej. Og når Donald Trump spiller med musklerne over for Kina, og kineserne svarer igen, skyldes det i høj grad, at begge parter har råderummet til det, fordi deres økonomier i den senere tid har stabiliseret sig efter en periode med svaghed. Dertil kommer centralbankerne, som har spændt et sikkerhedsnet ud under global økonomi med klare signaler om, at de nok skal understøtte med lempelig pengepolitik i det omfang, der er behov for det.

Var handelskrigen et spil poker, føler både Donald Trump og Xi Jinping formentlig, at de har så stærke kort på hånden, at det vil være dumt at forlade bordet.

Ovenstående betyder dog ikke, at du bevidstløst skal holde fast i dine investeringer. Den kommende periode vil højst sandsynlig byde på mere af samme skuffe – politisk støj og markedsudsving – og det kan kræve en mere balanceret tilgang til aktiemarkedet.

Og nej, jeg ønsker mig ikke politisk kaos, men når det nu endelig skal være, er timingen bestemt ikke den værste. Den politiske støj vil altid være der og i perioder fylde mere end i andre, men holder du fast i din overordnede strategi og foretager velvalgte justeringer af din portefølje, bør du ikke lade dig skræmme.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.