Investor

Hvad nu, hvis vi skal låne penge, som vi ikke har brug for?

Artiklens øverste billede
Søren Vestergaard Kristensen, makroøkonom Sydbank

Den danske stat kan lige nu kan få penge for at låne penge uanset om det er i en dag eller over 20 år. Det er derfor helt oplagt at spørge om, hvorfor vi så ikke låner nogle flere penge. Det er der flere gode grunde til. Naturligvis er der ulemper forbundet med en højere gæld, men det er også sådan, at den danske stat lige nu ikke for alvor har noget at bruge pengene til. Det ændrer sig om nogle år, når vi får flere pensionister, men lige nu er det altså ikke sådan.

Derfor låner staten ikke for alvor nogen penge. I stedet følger staten faktisk i boligejernes fodspor og mindsker gælden. Den danske statsgæld er er svundet ind fra 46 procent af bnp i 2011 til godt 34 procent i 2018, og meget tyder udviklingen vil fortsætte. Det er en stor fordel for Danmark, og det betyder, at vi uden nævneværdige problemer kan låne flere penge og altså øge gælden, hvis vi skulle få brug for det. Samtidig er den lave gæld en af de væsentligste årsager til, at vi netop kan låne pengene så billigt.

Fordelene ved en lav gæld skal man ikke bagatellisere, men der kan faktisk også være problemer. Et af dem kan være for lav likviditet på markedet for danske statsobligationer. For når gælden skrumper, så er det sådan set det samme som, at markedet for statsobligationer bliver mindre. Det er et problem for mange af de investorer, som køber den danske gæld, og det vil i så fald betyde, at investorerne vil forlange en højere rente for at låne den danske stat penge. Det skal vi helst undgå.

Kuren mod det problem er simpel. Lån nogle flere penge. Det åbner op for den hypotetiske situation, at staten skal låne nogle penge, som vi ikke umiddelbart har brug for. Det lyder vildt, men det er faktisk ikke en unik dansk situation. Kig bare til Norge, hvor man qua store oliereserver heller ikke er tvunget til at låne penge. Men for at opretholde et velfungerende marked for norske statsobligationer har man alligevel en statsgæld på knap 40 procent af BNP. De penge, som staten tjener på olien, gemmer man så til gengæld til en regnvejrsdag. Det betyder, at den norske oliefond nu er omkring tre gange så stor som den samlede norske økonomi. Nordmændene behøvede altså ikke at låne pengene.

Samme situation, om end i langt mindre skala, kan vi ende med at stå i her i Danmark. Vi skal altså låne nogle penge, som vi egentlig ikke har brug for. Det vil med den nuværende situation i dansk økonomi in mente stille store krav til politikerne. Det er nemlig næppe en god ide at sende pengene ud i dansk økonomi her og nu. For økonomien kører allerede på fuld damp og manglen på arbejdskraft er relativt udtalt.

Men hvad gør man så? Man kunne efter norsk forbillede oprette en pensionsfond, for på den måde at have pengene klar, når demografien om nogle år stiller endnu større krav til de offentlige finanser. Et andet alternativ kunne være at bruge pengene til at finansiere den grønne omstilling. Ideer kan der være nok af og det er vel nok egentligt et luksusproblem. Ikke desto mindre er det et problem, som staten indenfor få år kan stå overfor, hvis altså det fortsætter med at gå så godt som nu.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.