Serier

ECB og den negative realrente

Inflationen er p.t. stigende, finansmarkederne har allerede reageret, men ECB mangler fortsat at reagere, og derfor bliver den 10. juni en særligt spændende dag for investorer.

Corona rammer verden

Den 10. juni er der ordinært møde i styrelsesrådet hos Den Europæiske Centralbank (ECB). Jeg er ikke i tvivl om, at dette møde får særdeles stor fokus i finansmarkederne fra nær og fjern. Beslutningen, der skal træffes, indeholder et par udfordringer, specielt når man i forvejen er malet op i et hjørne.

Heller ikke ECB’s pengepolitiske vogtere kan undgå at skulle beskæftige sig med den stigende inflation, for som grafik 1 er et eksempel på, så er inflationen vendt tilbage for en stund. I USA har det været usædvanligt at betragte, hvor mange lærde der har deltaget i inflationsdiskussionen, og på hvor højt et niveau temaet vedblivende er blevet behandlet – det er ikke så ofte, at det sker. At udviklingen i inflationen er relevant, har været tydelig gennem de seneste tre til fire måneder, eller i det mindste har den stigende inflation været hovedforklaringen på mange investorers sorger. I den diskussion har ECB indtil videre kunnet holde sig ude af rampelyset, hvor den tydeligste reaktion kom først på året, da obligationsrenterne steg. Her meddelte ECB blot, at man øger opkøbet af obligationer, men nu er den globale økonomi på vej fremad igen, og inflationen er steget signifikant – hvad så ECB ?..

Læs også
Top job