- Opdateret 25/09/2014 kl. 13:38
Guldprisen styrtdykket på kort tid
Investeringsdirektør forventer, at prisen vil falde yderligere.
Guldpriserne har siden starten af 00'erne været på himmelfart, men nu er kurven knækket.
Siden april 2013 er guldpriserne faldet med 20 pct., og investeringsdirektør i Saxo Bank, Teis Knuthsen, forventer, at guldprisen vil falde 15-20 pct. yderligere.
"Prisen er lige nu cirka 1210 dollars pr. troy ounce (1 troy ounce = ca. 31 gram). Når prisen kommer ned omkring 1180 dollars, tror jeg, at vi vil se en lille stigning igen. Men snakkes vi ved om halvandet år, er jeg sikker på, at vi har set endnu et stort fald," siger Teis Knuthsen.
Guldpriserne steg meget markant fra starten af nullerne til omkring 2011, hvor prisen steg fra 250 dollars til 1860 dollars.
Teis Knuthsen fortæller, at mange satte deres penge i guld efter finanskrisen, fordi de var bange for, at deres penge ville miste værdi, hvis de stod i banken.
"Mange af fortalerne for guld de senere år har været fortalere, fordi de mente, at den politik, som er blevet ført siden finanskrisen, ville få inflationen/priserne til at stige meget markant. Derfor har man investeret i guld for at beskytte sig mod den inflation, man troede, der ville komme," siger Teis Knuthsen.
Han siger dog, at de bange anelser har vist sig at være helt grundlæggende forkerte. Den lempelige pengepolitik, der er blevet ført siden finanskrisen, har givet en inflation, som lige nu ligger meget tæt på nul. Det vil sige, at prisstigninger i disse tider er meget tæt på nul og måske endda prisfald.
Hvis man stadig gerne vil beskytte sig mod en eventuel inflation, mener Teis Knuthsen, at der er rigtig gode alternativer til guldet.
"Man kan købe inflationsindekserede obligationer, som bl.a. den danske stat udsteder. Du får en meget lav realrente, men oven i realrenten får man også den aktuelle inflation. På den måde overhaler inflationen ikke din formue," siger Teis Knuthsen.
Helge J. Pedersen, cheføkonom hos Nordea, siger, at han ikke har en præcis forventning om, hvordan guldprisen udvikler sig. Men styrken af dollaren er meget væsentlig i forhold til, hvordan guldprisen udvikler sig.
”Der har altid været et vist sammenspil mellem dollaren og guldprisen. Helt op til 1971 var prisen på guld bundet op på dollaren. Når det går godt for dollaren, som det gør i øjeblikket, falder prisen på guld som regel,” siger Helge J. Pedersen.
Han forventer, at dollaren vil fortsætte sin fremgang, fordi USA bl.a. er lykkedes bedre med sin pengepolitik end f. eks. EU er. Når man kigger på relationen mellem dollaren og guldprisen, forventer han, at guldprisen derfor vil fortsætte med at falde.
På den anden side søger mange til guld, når der hærger uro på finansielle markeder eller uro mellem mange lande, som man ser det med Rusland og EU lige nu.
"Mange ser guld som den sikre havn, hvis der hærger uro. Men den finansielle uro er ikke særlig stor lige nu. Euroen havde nogle problemer for nogle år siden, hvor de Sydeuropæiske landes dårlige økonomi pressede møntfoden. Uroen mellem Rusland og EU ser ikke ud til at påvirke guldprisen på nuværende tidspunkt," siger Helge J. Pedersen.