Kurslussing venter efter seks måneders sambafest
Det brasilianske aktier står foran en større nedtur mandag efter præsidentvalg.
Dilma Rousseff fra Arbejderpartiet genvandt søndag den brasilianske præsidenttrone efter en ganske tæt valgkamp.
Dermed fik investorerne ikke det magtskifte, som de ellers i mere end et halv år har set frem til. Siden marts i år har aktierne i det sydamerikanske lands toneangivende aktieindeks, Bovespa, været opadgående i forventning om en ny leder.
Den seneste tid har meningsmålinger dog peget i retning af, at Rousseff ville blive siddende, og det fik i forrige uge investorer til at sælge ud af aktierne, hvilket fik Bovespa til at falde 6,8 pct.
Den tendens vil ganske givet fortsætte, når markedet åbner i dag. I Sydbank forventer aktieanalysechef Bjørn Schwarz, at markedet vil falde i størrelsesordenen 5-10 pct, og dermed vil det brasilianske aktieindeks bevæge sig ned mod bundniveauet inden for de seneste to år.
Problemet med Dilmas politik er, at hun ikke gennemfører reformer, regulerer økonomien i stor stil og griber ind i sektorer og mikrostyrer dem.
»Det vil gå hårdest ud over virksomheder, som ellers ville profitere mest af den mere reformvenlige Neves. Det gælder virksomheder inden for olie- og gas, forsyning og telekommunikationssektoren, som må se deres aktier føre an i faldene,« lyder det i en analyse fra Bjørn Schwarz.
Han forventer desuden, at man vil se en mindre svækkelse af den brasilianske valuta.
Den forventede negative udvikling skal ses i lyset af, at en stigning på 10-20 pct. i aktieindekset kunne have været udfaldet, hvis den erhvervsvenlige Aécio Neves havde vundet valget. Det er altså noget af en kurslussing, der venter investorerne.
Neves var en populær kandidat blandt investorerne, fordi han gik til valg på blandt andet en reform af skattesystemet og en højere grad af finanspolitisk disciplin i det 200 mio. mennesker store land.
Frygten blandt Rousseffs kritikere er, at landet nu skal komme til at hænge fast i den svage økonomiske udvikling.
Her er det dog værd at bemærke, at den genvalgte præsident som noget af det første har lagt op til samarbejde med sine politiske modstandere. En naturlig følge af, at den tætte valgkamp, der blot førte til, at Rousseff fik 51 pct. af stemmmerne.
»Problemet med Dilmas politik er, at hun ikke gennemfører reformer, regulerer økonomien i stor stil og griber ind i sektorer og mikrostyrer dem. Hun fremmer de offentligt ejede selskaber af frygt for, at de private vil tjene for mange penge, hun kompenserer for den manglende konkurrenceevne med protektionisme,« lød det før valget i en analyse fra Sydbank.