Aktier middag: Alle C20-aktier ramt af japansk syge
Ikke en eneste af de danske eliteaktier går uden om den japanske syge, der har sendt aktiemarkederne i rødt i både Asien og Europa mandag.
C20 Cap-indekset ligger ved 11.45-tiden 0,9 pct. lavere i 784,01 under indflydelse af svage nøgletal fra Japan, og dermed er der lagt op til femte dag i træk med fald til det toneangivende danske aktieindeks.
Det japanske bruttonationalprodukt skrumpede i tredje kvartal med 1,6 pct., mens markedet havde sat næsen op efter en fremgang på 2,2 pct. ifølge Bloomberg News. Det er andet kvartal på stribe, at Japan oplever negativ vækst, hvilket anses for at være definitionen på økonomisk recession.
- De skuffende tal har sat sine spor i markedet. Det var en markant skuffelse og ret overraskende, så det har skabt lidt usikkerhed i Europa. Samtidig er der fortsat usikkerhed omkring konflikten mellem Ukraine og Rusland, hvor der er mulighed for nye sanktioner, fortæller afdelingschef Ole Kjær Jensen fra Sydbank til Ritzau Finans.
Blandt C20-aktierne er der dog kun beskedne fald til TDC og Vestas, som dermed indtager toppen.
TDC-aktien, der ligger 0,2 pct. lavere i 46,46 kr., hjælpes af sine defensive kvaliteter, vurderer Ole Kjær Jensen, og også i det brede europæiske Stoxx 600-indeks undgår teleaktierne fald.
Vestas kan desuden glæde sig over at have fået en bestilling på 200 megawatt (MW) fra USA i ordrebogen, hvilket betyder, at vindmøllekoncernen er tæt på at passere 5000 MW i ordrer i år. Desuden omfatter bestillingen en tiårig servicekontrakt.
- Den nye ordre er rigtig positiv for Vestas, og det ser ud til, at de står rigtig stærkt i USA. Deres V100- og V110-møller klarer sig godt på det amerikanske marked, siger Janne Vincent Kjær fra Jyske Bank til Ritzau Finans.
Vestas-aktien holder sig på et fald på 0,2 pct. til 229,30 kr.
I bunden af C20 Cap-indekset falder Genmab med 2,3 pct. til 267,40 kr. Økonomisk Ugebrev Formue gentager i sin seneste udgave anbefalingen "sælg" af biotekaktien, som ifølge ugebrevet er for aggressivt prissat.
Høreapparataktierne GN Store Nord og William Demant falder begge omkring 1 pct. til henholdsvis 126,10 kr. og 414,10 kr., efter at den schweiziske konkurrent Sonova er kommet med regnskab for første halvår af sit forskudte regnskabsår 2014/15.
Driftsresultatet (EBITA) landede på 215,9 mio. schweizerfranc og lå en spids under analytikerforventningen på 220,8 mio. schweizerfranc. Også Sonovas toplinje skuffede lidt. Sonova fortalte desuden i sit regnskab, at selskabets indtog med Phonak-brandet i Costco har givet schweizerne nye markedsandele, mens uroen på det private marked, som trækket skabte, igen er ved at stabilisere sig.
GN Store Nord, der selv kom med let skuffende tal, dog primært i headsetdivisionen Netcom, i sit kvartalsregnskab fredag, har efterfølgende fået sænket sit kursmål til 139 kr. fra tidligere 143 kr. hos JPMorgan. Anbefalingen er uændret "overvægt". William Demant har ligeledes fået sænket kursmålet hos SEB til 435 kr. fra tidligere 460 kr. Anbefalingen er stadig "hold".
Også A.P. Møller - Mærsk har det svært. Selskabet, hvis rederi er følsomt over for konjunkturerne, herunder den igen faldende oliepris, falder med 1,5 pct. til 12.240 kr. målt på B-aktien.
Uden for C20 Cap-indekset falder Rockwool med 1,2 pct. til 808,50 kr. Nordea har trimmet sit kursmål, så det nu lyder på 900 kr. mod tidligere 930 kr. Anbefalingen er stadig "hold" for aktien.
Gyldendal har opjusteret sine forventninger til 2014 i sin periodemeddelelse mandag morgen. Forlaget regner nu med at forbedre sit overskud i forhold til 2013. Gyldendal B-aktien stiger 3,7 pct. til 395 kr.
Zealand Pharma ligger desuden uændret i 69 kr., efter at have startet et fase 1-forsøg med et nyt muligt diabetesmiddel, ZP4207.
Dagens eneste andet planlagde regnskab kommer fra Jensen & Møller Invest.
Ritzau Finans