Investor

Aktier middag: Plusser til Matas og TDC i positivt marked

Uventet stærke tyske nøgletal i form af Zew-tillidsindikatoren boostede tirsdag formiddag en i forvejen positiv stemning på de europæiske aktiemarkeder.

Den del af Zew-indekset, der afspejler de tyske finansielle aktørers forventninger til den økonomiske udvikling i Tyskland de kommende seks måneder, viste en markant stigning i november til plus 11,5 fra minus 3,6 måneden før.

Økonomerne havde ifølge Bloomberg News ventet en noget mindre stigning til plus 0,5.

Ved 11.40-tiden ligger C20 Cap-indekset 0,73 pct. højere i 796,92, og stigningen siden det tyske nøgletal er dermed blevet udbygget fra et plus på 0,6 pct. og et niveau på 795,60.

Også i resten af Europa er der plusser i de toneangivende indeks, herunder i London, Paris og Frankfurt, hvor aktierne stiger mellem 0,8 og 1,2 pct.

Den positive stemning allerede fra starten af dagen tilskriver senior aktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea mandagens udtalelser fra ECB-chef Mario Draghi, der i en tale til Europaparlamentet sagde, at centralbanken om nødvendigt er klar til yderligere tiltag, herunder opkøb af statsobligationer.

- Jeg tror stadigvæk, at det er meldingerne fra Draghi, der er med til at bevare den gode stemning og risikovillighed, siger Jesper Bamberger til Ritzau Finans.

Nordea venter, at ECB i starten af 2015 vil tage næste skridt og udvide sit obligationsopkøbsprogram til at omfatte statsobligationer.

Selskabsspecifikt er der fokus på materialistkæden Matas, som overraskede positivt med sit regnskab for andet kvartal, men som ventet nedjusterede forventningerne til hele regnskabsårets omsætning en smule. Andet kvartal bød på et resultat før skat på 89,4 mio. kr., mens analytikerne ifølge et estimat, som SME Direkt havde indsamlet for Ritzau Finans, havde ventet 80 mio. kr.

Matas venter nu en omsætning i 2014/15 i underkanten af 3,5 mia. kr., mens den tidligere forventning var en omsætning på omkring 3,5 mia. kr. Analytikerne havde forud for regnskabet ventet en årsomsætning på 3463 mio. kr. Matas-aktien stiger 6,1 pct. til 130 kr. efter regnskabet.

- Matas-aktien var faldet inden regnskabet, og de fleste have nok ventet, at der ville komme en nedjustering på omsætningen. Tallene for andet kvartal er faktisk bedre end ventet, og så tror jeg også, at det ikke var helt ventet, at de ville komme med et aktietilbagekøb, siger Jesper Bamberger og henviser til, at materialisten vil tilbagekøbe egne aktier for 100 mio. kr.

Solar leverede inden børsåbningen ligeledes regnskab for tredje kvartal, og også her blev forventningerne til hele året skruet ned. Engangsomkostninger til optimeringsinitiativer fik selskabet til at nedjustere forventningerne til årets driftsresultat, EBITA, til ca. 9 mio. euro mod tidligere omkring 23 mio. euro.

Ikke desto mindre stiger Solars aktie med 2,1 pct. til 286 kr.

- Solar tager en ordentlig engangsomkostning for ligesom at rydde op i forretningen. Det, at de går hårdt til værks og tager nogle initiativer for at få indtjeningsevnen på ret køl, tror jeg, er noget, som markedet vil kvittere for, siger Jesper Bamberger.

Blandt aktierne i C20-indekset stiger 16 af de 20 aktier. I toppen ligger TDC med en stigning på 2,4 pct. til 47,95 kr. Aktien hjælpes på vej af en analyse fra Goldman Sachs, som har genoptaget dækning af TDC med anbefalingen "køb" og et kursmål på 64 kr. Det fremgår af Bloomberg News.

Tirsdag ved 12-tiden ventes regnskab for tredje kvartal fra Topdanmark. Det ventes at vise en stigning i det forsikringstekniske resultat til 288 mio. kr. fra 246 mio. kr. Det viser et estimat fra SME Direkt. Inden regnskabet handles Topdanmarks aktie 1,1 pct. højere i 190,6 kr.

Bryggeriet Carlsberg styrker sin markedsposition i Grækenland gennem en fusion med Olympic Brewerys. Carlsberg kommer til at eje 51 pct. af det nye fælles selskab, mens Olympic Brewerys nuværende aktionærer vil sidde på de sidste 49 pct. Carlsbergs b-aktie handles til 518 kr. efter en stigning på 0,6 pct.

Derimod falder biotekselskabet Onxeo 8,7 pct. til 42 kr. efter meddelelsen om, at det vil rejse op til 310 mio. kr. til at finansiere kliniske studier med nye lægemidler. Selskabet vil udbyde nye aktier med fortegningsret for de eksisterende aktionærer i forholdet en ny aktie for fire eksisterende aktier.

Ritzau Finans

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.