Obligationer middag: Renter fortsætter i rekordlave niveauer
Oliepriserne fortsætter mandag sin nedtur, og det sætter stadigt mere pres på den i forvejen lave inflation i euroområdet.
Derfor er der også fortsat pres på statsrenterne i mandagens obligationshandel, hvor renten på den toneangivende danske statsobligation med udløb i november 2025 har taget endnu et hak ned til bundrekorden 0,92 pct. ved middagstid.
Hele seks handelsdage i træk er olieprisen dykket, og mandag er prisen på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, et pænt stykke under 70 dollar.
Det skaber yderligere fokus omkring rentemødet i Den Europæiske Centralbank (ECB) på torsdag, hvor snakken med sikkerhed igen vil kredse om eventuelle yderligere lempelser til den europæiske økonomi i kampen for at undgå decideret deflation.
Da det i høj grad er de lavere oliepriser, som får inflationen i euroområdet til at nærme sig deflation, er det dog sandsynligt, at ECB afholder sig fra yderligere tiltag på torsdagens møde.
- I de kommende måneder tror vi, at verdensøkonomien og finansmarkederne fortsat vil understøttes af kombinationen af yderligere stimulanser fra centralbankerne samt effekten fra de kraftigt faldende råvarepriser. Dette vil holde renterne nede og understøtte både aktie- og kreditmarkederne, skriver Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Carnegie, i et notat mandag.
Midt på formiddagen serverede det europæiske statistikkontor Eurostat endelige tal for PMI-indekset i eurozonen i november. De viste et fald i det overordnede indeks til 50,1 i november mod 50,4 i den foreløbige opgørelse. Økonomerne havde ifølge estimater fra Bloomberg News ventet en fastholdelse af 50,4 i november mod oktobers indeksværdi på 50,6.
Fra den amerikanske side af Atlanten er dagens vigtigste tal opgørelsen af ISM-indekset for industrisektoren i november. Her venter økonomerne ifølge Bloomberg News' estimater et indeksfald til 58,0 fra 59,0 i oktober.
Ritzau Finans