Danske Bank trykket af Draghi
Danske Bank og kollegaen Nordea blev sammen med de øvrige europæiske finanshuse presset af skuffende meldinger fra chefen for Den Europæiske Centralbank, ECB, Mario Draghi efter bankens pengepolitiske møde torsdag eftermiddag.
Her var det håbet, at ECB ville være tættere på lancering opkøb af statsobligationer for at støtte væksten i den europæiske økonomi. Men sådan gik det ikke.
- Det er først næste år, at man vil evaluere effekten af den nuværende pengepolitiske linje. Og det vil så sige, at der kommer ikke noget lige her og nu. Og samtidigt fik vil lige nogle prognoser, der endnu engang peger nedad med nedjustering af vækstforventningerne for 2014, 2015 og 2016, påpeger Sydbanks afdelingschef for danske aktier, Ole Kjær Jensen.
- Det rammer bankerne, uddyber han og noterer, at banksektoren er den, der klarer sig næstringest i Europe. Efter energisektoren.
Danske Bank-aktien sluttede torsdag 1,9 pct. lavere i 167,20 kr., mens Nordea faldt 1,5 pct. til 74,45 kr.
Sammen var de med til at trække et noget sprælsk C20 Cap-indeks ned til 814,12 eller 0,7 pct. lavere end onsdagens slutniveau, efter at indekset ved middagstid ellers havde passeret lukkekursrekorden på 823,17 fra 22. september.
Vestas-aktien lukkede med et fald på 0,2 pct. til 227 kr. efter stigninger til over 232 kr. kort før middag.
En mulig forlængelse af den amerikanske PTC-skatteordning, der støtter produktion af vedvarende energi i USA løftede umiddelbart aktien. Forlængelsen er stemt igennem i Repræsentanternes Hus og gælder til udgangen af 2014. Men den mangler stadig godkendelse i Senatet, og i markedet er meningerne om mulighederne delte.
- Vi har ikke en PTC-forlængelse med i vores estimater, så det vil været et "add-on" til de estimater, vi har i forvejen. Man havde måske håbet på en længere forlængelse, men da vi slet ikke havde noget med i estimaterne, så er det positivt, hvis det kommer noget, siger chefaktiehandler i Danske Bank Mads Zink.
Vestas-analytiker i Sydbank Jacob Pedersen kalder den delvise vedtagelse for "en joke"
I toppen af indekset med en stigning på 1,8 pct. til 522,50 kr. sluttede smykkeaktien Pandora, der for et par dage siden blev idømt en bøde på 2 mio. kr. for børs-smøl i forbindelse med nedjusteringen i 2011. Onsdag ankede selskabet dommen, og aktien sluttede dagen med et kursfald på 2 pct.
ECB-skuffelsen var torsdag en fordel for de mere defensive aktier som f.eks. TDC.
Teleaktien indledte dagen i bunden af eliteindekset med et kursfald på 1,5 pct. efter en stærk stigning på 5,1 pct. onsdag, da rivalerne Teliasonera og Telenor annoncerede, at de vil slå deres danske aktiviteter sammen. Men torsdag sænkede både Nordea og Danske Markets anbefalingen af aktien til "sælg" fra tidligere "hold".
Det er umiddelbart gode nyheder for TDC, at konkurrenterne Teliasonera og Telenor planlægger en sammensmeltning af deres danske aktiviteter. Men man skal ikke vente de store forandringer på markedet foreløbig, vurderer Danske Markets.
Men henover torsdagen begrænsede aktien kursfaldet til 0,4 pct. til 50,75 kr.
- Det er måske også fordi man søger lidt mod sikker havn, antager Ole Kjær Jensen. Han mener i øvrigt, at danske investorer ser mere negativt på TDC end de udenlandske.
DSV's ledelse bekræftede interesse for det børsnoterede amerikanske logistikfirma UTI Worldwide. Ifølge DSV pågår der dog ikke drøftelser med UTI Worldwide, og det danske selskab har ikke yderligere kommentarer. DSV-aktien faldt 0,8 pct. til 185,60 kr.
ISS har oplyst, at det har solgt sin indiske værdihåndteringsforretning, ISS CVS, til SIS Prosegur. ISS CVC har omkring 6000 ansatte og omsatte sidste år for 1,8 mia. rupee, eller ca. 170 mio. kr. Aktien faldt 0,1 pct. til 166,20 kr.
Flyselskabet SAS er ifølge DR Nyheder så presset på økonomien, at ledelsen igen overvejer nye besparelser, der vil betyde store ændringer for de ansatte.
- De ændringer, som SAS kommer til at søsætte nu, bliver helt afgørende for selskabets overlevelse. SAS er indtjeningsmæssigt ikke der i dag, hvor selskabet har en selvstændig fremtid. Det er det, den nye spareplan skal tage hånd om, siger Jacob Pedersen, der er luftfartsanalytiker i Sydbank.
DR Nyheder erfarer, at SAS-ledelsen med årsregnskabet 18. december vil varsle nye besparelser på en lang række områder for samlet 1 mia. svenske kr. - cirka 800 mio. danske kr.
SAS-aktien faldt torsdag 2,4 pct. til 12,10 kr.
Ritzau/Finans