Obligationer: Renten holder niveauet
Det danske obligationsmarked er mandag åbnet stort set uændret i forhold til niveauet fredag.
Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation ligger ved 9-tiden omkring 1,05 pct., hvilket er på linje med renteniveauet fredag ved dansk børslukketid.
De amerikanske statsrenter steg fredag godt nok efter en overraskende stærk jobrapport for november, hvor beskæftigelsen voksede med imponerende 321.000, men stort set hele rentestigningen fandt sted inden for dansk børstid.
Det er mandag småt med interessante nøgletal, som kan forventes at påvirke renterne, men før åbningen er der blevet udsendt en opgørelse over den tyske industriproduktion, der faldt ud til den svage side i forhold til det ventede. Industriproduktionen steg med 0,2 pct. i oktober i forhold til måneden før, hvor der ifølge Bloomberg News var ventet en produktionsfremgang på 0,4 pct. På årsbasis var der tale om en stigning på 0,8 pct. i oktober, hvilket var lidt mindre end den forventede fremgang på 0,9 pct. ifølge Bloombergs estimat.
- Tyske makrodata svinger en del i disse måneder, hvilket gør det svært at bestemme den underliggende trend, skriver Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Carnegie, i et notat før tallenes offentliggørelse.
Han henviser blandt andet til, at de seneste PMI-tal var skuffende, mens Ifo-indikatoren omvendt var stærk og den seneste opgørelse over industriordrer overraskede positivt.
- Alt i alt tyder det trods den megen volatilitet i tallene på, at det går bedre i Tyskland end frygtet, skriver Henrik Drusebjerg.
Ellers vil opmærksomhed nu samle sig om, hvorvidt Federal Reserves pengepolitiske komite vil fastholde formuleringen "en rum tid" om den periode, der går fra afslutningen af de kvantitative lempelser, til den første renteforhøjelse finder sted. Næste møde i Federal Open Market Committee finder sted i næste uge, den 17. december.
- Vi må forvente, at Fed på deres møde i denne måned ændrer tonefald og at der begynder at komme lidt mere sus i den på obligationsmarkederne efter en rolig periode, vurderer Henrik Drusebjerg.
Ritzau Finans