Investor

Markedsoversigt: Endnu en rød dag i Danmark

Tirsdag blev endnu en rød dag for de finansielle markeder herhjemme. Aktierne faldt for syvende dag i træk, og alt imens krøb obligationshandlerne i skjul i danske papirer, hvilket sendte renterne ned.

En hel kalenderuge af handels dage med fald i træk er derfor nu status på det danske aktiemarked, som tirsdag fik yderligere klø, da endnu et kraftigt fald i oliepriserne og en voldsom svækkelse af den russiske rubel sendte fornyet nervøsitet gennem finansmarkederne.

C20 Cap-indekset endte 1,7 pct. lavere i 766,56, og det danske eliteindeks er dermed tilbage på laveste niveau siden den sidste del af oktober. Den 5. december satte indekset rekord i 824,31.

- Det er været en temmelig volatil dag på markederne, og i skrivende stund får vi ganske alvorlige klø i Danmark, hvor især selskaber med eksponering mod Rusland står for skud, siger Ole Kjær Jensen, afdelingschef i Sydbank, til Ritzau Finans og henviser til blandt andre Carlsberg og Pandora.

Carlsberg blev sendt ned med voldsomme 6,5 pct. til 451,50 kr. For selv om bryggeriet til en vis grad er naturligt afdækket med både produktion, salg og lokale råvareleverandører i Rusland, er rublens voldsomme nedtur uden tvivl skidt for selskabet.

Pandora var hårdt ramt med et fald på 5,1 pct. til 478,5 kr. Aktien har været en af de helt store vindere på børsen i år, men den kan risikere at gå sværere tider i møde blandt andet på grund af udviklingen i Rusland, mener Alm. Brand Markets.

Den internationale storbank HSBC leverede ellers nogle positive ord om Pandora, da det løftede sit kursmål for aktien til 625 kr. fra tidligere 540 kr. og gentog anbefalingen "overvægt".

FLSmidth var en af kun tre C20-aktier, der steg. Årsagen var primært, at Carnegie løftede sin anbefaling af aktien til "køb" fra tidligere "hold". FLS lukkede 0,7 pct. højere i 262,5 kr.

På obligationsmarkedet søgte investorerne tirsdag mod de mest sikre aktiver i lyset af de fortsatte bratte oliefald, og valget faldt blandt andet på danske statsobligationer.

Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation sluttede derfor i 0,87 pct. Det er fire basispoint lavere end lukkeniveauet mandag og det laveste renteniveau nogensinde for papiret.

- Den generelle skabelon, man kan lægge ned over markedet, er en søgen efter sikker havn. Den er relateret til morgenens fald i rubel- og olieprisen i kølvandet af russernes forsøg på at styrke rublen, som tilsyneladende fejlede, siger Rasmus Gudum-Sessingø, der er seniorøkonom hos Handelsbanken.

Den russiske centralbank forsøgte at bremse rublens kraftige deroute ved at hæve sin ledende rente til 17 pct. fra 10,5 pct., men uden held. Efter en kortvarig styrkelse til 72,78 rubler per euro vendte lykken for den russiske valuta, der styrtdykkede til næsten 100 rubler per euro for siden at finde et leje på godt 91 rubler per euro.

Samtidig kom Brent-råolien ned under 59 dollar per tønde - det laveste niveau i fem år.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.