Investor

Aktier middag: Syv dages nedtur afløst af nervøse plusser

Efter syv handelsdage i streg ser det danske aktiemarked ud til at have ramt sin foreløbige bund, og onsdag formiddag går det således atter let fremad for de danske papirer.

C20 Cap-indekset stiger med 0,5 pct. til 770,17 ved 11.20-tiden, inspireret af fremgang til blandt andre A.P. Møller - Mærsk-aktierne, der ellers har været under tungt pres i den seneste periode, hvor oliepriserne har taget sig en gevaldig rutsjetur. Helt i toppen glimter høreapparatproducenten William Demant, der nyder godt af analytikerros.

Markedet kigger dog også fortsat frem mod udfaldet af rentemødet hos den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der præsenteres onsdag aften. Markedskonsensus synes at være, at en renteforhøjelse er rykket nærmere efter den seneste periodes flotte nøgletal fra USA, og det er formuleringer i den retning, der vil blive kigget efter i centralbankchefen, Janet Yellens, udtalelser.

- Det er for tidligt at sige, om markedet har nået sin foreløbige bund. Hvis vi får en tidlig julegave af Janet Yellen i aften, kan det godt være, men hendes udtalelser i aften kommer til at afgøre retningen i morgen. Det er fortsat et ekstremt usikkert marked, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingschef for aktier hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Fordelingen mellem stigende og faldende aktier i det danske eliteindeks er da også nogenlunde lige, men de aktier, der stiger, trækker kraftigere end de aktier, der falder.

På toppen af kransekagen finder man William Demant Holding, der stiger med 4,3 pct. til 445 kr. Aktien nyder godt af, at Citigroup har indledt dækning af aktien med den positive anbefaling "køb" samt et kursmål på 578 kr. William Demant får samtidig også analytikerros fra Bank of America - Merrill Lynch, der løfter sin anbefaling af aktien til "køb" fra tidligere "neutral".

Citigroups analyse smitter også af på den danske rival GN Store Nord, som også har fået indledt dækning hos Citigroup med anbefalingen "køb". Her hedder kursmålet 158 kr. Samtidig har Citi også indledt dækning af de to danske selskabers schweiziske rival, Sonova, der får den noget mindre flatterende anbefaling "sælg". GN-aktien falder med 0,4 pct. til 126,80 kr.

Generelt set er der fokus på analytikerkommentarer onsdag. Også transport- og logistikselskabet DSV nyder godt af et analysenotat med positivt fortegn. Deutsche Bank løfter således sin anbefaling af DSV-aktien til "køb" fra tidligere "hold", mens kursmålet løftes til 218 kr. fra tidligere 176 kr. Aktien stiger med 3 pct. til 186 kr.

Også Mærsk-aktierne, der har fået kurstæsk i kølvandet af de store prisfald på olie, er i bedring onsdag, hvor B-aktien stiger med 2 pct. til 11.340 kr., mens A-aktien ligeledes lægger 2 pct. til sin værdi og koster 11.040 kr.

Helt i bunden af C20 Cap-indekset befinder vindmølleproducenten Vestas sig, selv om Senatet i USA har vendt tommelfingeren op til en forlængelse af en række skatterabatordninger, herunder den såkaldte PTC-ordning, der tilbyder støtte til blandt andet vindmølleprojekter.

Forlængelsen gælder dog blot året ud, og aftalen er dermed ikke meget mere værd end det papir, den er skrevet på, lyder vurderingen fra Sydbank.

- Det er en joke, at der kun bliver forlænget med to uger. Det er en vittighed, at det er den her støtte, man giver til vindsektoren. Det er helt klart en skuffelse for vindindustrien, der havde håbet på en længerevarende aftale, siger Jacob Pedersen, der følger Vestas som senioranalytiker hos den Aabenraa-baserede bank, til Ritzau Finans.

Vestas-aktien falder med 2 pct. til 208 kr.

Blandt sidepapirerne er der modvind til Atlantic Petroleum, som har reduceret sine kortsigtede udviklingsaktiviteter.

For 2015 ventes udviklingsaktiviteterne reduceret med 75 pct. i forhold til 2014 til mellem 25-30 mio. kr., og selskabet venter en samlet produktion på 560.000 tønder olie til næste år.

Atlantic Petroleum venter endvidere at nå et primært driftsresultat før af- og nedskrivninger samt efterforskningsudgifter (EBITDAX) på 25-75 mio. kr. næste år. Aktien borer sig ned med 4,3 pct. til 42,10 kr.

Veloxis Pharmaceuticals lægger sag an mod de amerikanske sundhedsmyndigheder angående den endelige godkendelse af Envarsus.

Handlen med Envarsus på det amerikanske marked er underlagt en såkaldt eksklusivitetsperiode for et konkurrerende middel frem til juli 2016, og det bryder det danske selskab sig ikke om, hvorfor det nu har valgt at lægge sag an mod sundhedsmyndighederne FDA for at få annulleret eksklusivitetsperioden.

Investorerne ser ikke umiddelbart det store lys i sagsanlægget, og aktien sendes ned med 3,6 pct. til 1,08 kr.

Der er fortsat stort markedsfokus på oliepriserne. Men der er også fokus på Rusland og udviklingen i landets valuta, rublen, der fik læsterlige klø tirsdag, efter at Ruslands centralbank løftede renten ganske markant for ellers at modvirke flere svækkelser af rublen.

Ruslands finansministerium har onsdag ifølge Bloomberg News oplyst, at det sælger ud af landets valutabeholdning for at støtte rublen, som det betegner som "ekstremt undervurderet".

Det har umiddelbart fået stoppet styrtblødningen, og rublen bevæger sig onsdag noget mere begrænset, end tilfældet har været de forgående dage. Det er positivt for bryggeriet Carlsberg, som er meget eksponeret mod rublen gennem sin store tilstedeværelse i Rusland. Aktien, der fik en syngende lussing tirsdag, retter sig onsdag med 1,2 pct. til 456,90 kr.

Ritzau Finans

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.